27 feb. 2016 | 09:22

Consumatorii și mediul: cât poluează românii la nivel global

ACTUALITATE
Consumatorii și mediul: cât poluează românii la nivel global

Știm deja că în China se poluează în cantități copleșitoare și că generează emisii de carbon mai mari decât orice altă țară. Totuși, potrivit unui nou studiu, lucrurile nu stau chiar așa.

Să nu ne înțelegem greșit, chinezii poluează în continuare enorm, dar dacă vrem să știm cine are cel mai mare impact asupra mediului, ar trebui să vedem mai departe de industrie și agricultură și să realizăm că, în final, și acestea sunt doar servicii. Din această perspectivă, consumatorii casnici au cel mai mare impact asupra mediului, susţin cercetătorii.

„Dacă te uiţi la consumul de bază pe cap de locuitor în China, este destul de mic. China produce o mulţime de obiecte, dar le exportă. Este o diferenţă dacă pui responsabilitatea pentru acest impact asupra consumatorului, mai degrabă decât asupra producătorului”, a declarat cercetătorul Diana Ivanova, de la Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie. În analiza lor, cercetătorii au examinat impactul asupra mediului al consumatorilor din 43 de ţări şi 5 regiuni turistice din lume.

Prin măsurarea „impactului secundar”, adică a efectelor asupra mediului care rezultă din utilizarea bunurilor cumpărate zilnic, cercetătorii afirmă că consumatorii sunt responsabili pentru mai mult de 60% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial şi până la 80% din utilizarea globală a apei.

„Tuturor ne place să dăm vina pe altcineva, pe guvern sau pe întreprinderi. Dar, între 60-80% din impactul asupra planetei provine din consumul casnic. Dacă ne schimbăm obiceiurile de consum, acest lucru ar avea un efect drastic asupra mediului”, afirmă Ivanova pentru Science Alert.

Cu cât mai bogată este o ţară, cu atât mai mult locuitorii ei consumă şi cu atât mai mare este impactul fiecărei persoane asupra planetei. Hrana are o importanţă deosebită aici. Ţările bogate mănâncă mai multă carne, produse lactate şi produse alimentare prelucrate, care au un impact foarte mare asupra resurselor terestre şi acvatice.

În analiza cercetătorilor, SUA este fruntașă în ceea ce priveşte emisiile de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor, cu o amprentă de carbon de 18,6 tone de CO2. Luxemburg este pe locul doi, cu 18,5 tone, urmat de Australia, cu 17,7 tone, iar România s-a plasat pe locul 37, cu 4,6 tone de CO2.

Romania - impact asupra mediului

În schimb, pe cap de locuitor, emisia de carbon a Chinei este de doar 1,8 tone de CO2, iar media globală este de 3,4 tone. Potrivit autorilor, cele mai uşoare două moduri de a reduce impactul asupra mediului este de a opri consumul de carne şi pur şi simplu reducerea achiziţiilor. „Gospodăriile au un grad relativ mare de control asupra consumului lor, dar multe informaţii exacte cu privire la modul şi acţiunele sale pot îmbunătăţi performanţele asupra protecţiei mediului”, a declarat Diana Ivanova. Aceasta crede și că, dacă avem de ales între un serviciu și un produs, serviciul va avea întotdeauna un impact mult mai mic.