14 dec. 2015 | 18:30

Oamenii nu vor mai simți vreodată durere mulțumită unui nou medicament

ACTUALITATE
Oamenii nu vor mai simți vreodată durere mulțumită unui nou medicament

Mizând pe anihilarea sursei chimice care transmite semnalul durerii prin celulele din sistemul nervos către creier, oamenii de știință au încercat, fără succes, să elimine durerea fizică. Aparent, cercetătorii nu se uitau unde trebuie.

Canalele ionice de sodiu nu doar că reușesc să transmită semnalele elctrice ale durerii către creier dar, pot să și regleze moleculele care anihilează durerea, numite peptide opioide.

În trecut, inhibarea canalului ionic de sodiu, numit Nav1.7 ajuta la inhibarea semnalelor electrice care duceau durerea de la locul impactului către creier. Multă vreme s-a crezut că încercarea de a ”suspenda” acest canal va anihila durerea, însă în realitate nu s-a întâmplat nimic. Motivul este simplu: canalul se ocupa și de reglarea moleculelor care cu adevărat pot anihila durerea și pot fi activate prin medicamente și droguri precum morfina și codeina.

Descoperirea felului în care canalul ionic de sodiu regulează activarea sau dezactivarea opioidelor a fost pentru o perioadă un mister. Ce au reușit medicii cu desăvârșire este de fapt inhibarea opioidelor pentru a reda simțul durerii înapoi unor pacienți care, din cauza unei boli numite anhidroză, nu au simțit durerea niciodată în viața lor. Cu ajutorul unui medicament numit Naloxon, pacienților supuși la experiment li s-a inhibat generarea de molecule opioide, iar în același timp activându-se canalul ionic de sodiu, fapt ce le-a redat simțul durerii.

Acum că medicii au reușit să readucă acest simț în corpul unor oameni ce nu au simțit-o niciodată, intenția lor este să o poată anihila complet. În urma unor teste făcute pe șoareci de laborator, folosind o combinație de Naloxon și codeină, șoarecii au scăpat de durere având aceleași simptome ca pacienții ce aveau canalul Nav1.7 blocat din naștere.

Succesul acestor experimente i-a făcut, în final, pe cercetători să înceapă căutarea unei companii de farmaceutice care să poată pune în fabricație combinația nouă de substanțe pentru a putea fi testate pe oameni. Un succes în această direcție ar putea duce la apariția unui medicament care s-ar putea vinde ca pâinea caldă.