07 dec. 2015 | 17:18

Francezii vor să interzică Tor și WiFi-ul public

ACTUALITATE
Francezii vor să interzică Tor și WiFi-ul public

În urma atacurilor de la Paris, francezii ar putea lua niște măsuri de siguranță extreme.

Atacurile din urmă cu câteva săptămâni din capitala Franței ar putea avea un impact major asupra legislației din hexagon, dacă o propunere recentă va fi aprobată. Astfel, după cum scrie publicația The Verge, oficialii francezi ar dori să interzică nu numai browserul Tor, ci și rețelele WiFi publice. Evident, rolul acestora ar fi de a preveni comunicațiile între grupările teroriste și a le ușura munca polițiștilor când vine vorba de identificarea unor persoane considerate periculoase.

Tor este un browser folosit pentru a proteja cât mai bine datele utilizatorilor, iar acesta ar fi crescut în popularitate extrem de mult în urma scandalului pornit de declarațiile lui Edward Snowden. Francezii ar vrea să interzică și să blocheze comunicarea prin intermediul Tor în interiorul țării, iar serviciile Voice-over-IP ar fi obligate să predea cheile de criptarea atunci când autoritățile solicită acest lucru.

Este posibil ca unul dintre atacatorii de acum câteva săptămâni să fi folosit un software de criptare pentru a plănui atacul, însă acest lucru nu a fost confirmat încă. Se știe, totuși, că un mesaj standard găsit pe telefonul acestuia a ajutat polițiștii să găsească un alt terorist implicat. Nu se știe exact cum ar avea de gând francezii să blocheze Tor, însă chinezii fac acest lucru de mai mulți ani de zile.

Cât despre rețelele publice de WiFi, oficialii ar dori interzicerea acestora datorită dificultății de a identifica persoanele conectate. Ambele propuneri ar putea fi lansate la începutul anului 2016, după ce se stabilesc exact toate măsurile care ar trebui implementate.