01 dec. 2015 | 09:55

De ce este procesorul la iPad Pro surprinzător de puternic

ACTUALITATE
De ce este procesorul la iPad Pro surprinzător de puternic

Încercând să afle secretul din spatele noului SoC folosit în iPad Pro, AnandTech și Chipworks au demontat complet procesorul Apple A9X.

Indiferent dacă vă gândiți să investiți într-un iPad Pro sau nu, există câteva particularități ale noii tablete pe care nu le puteți contesta, mai ales când vine vorba de performanță brută. La scurt timp după lansarea tabletei, au apărut mai multe dovezi ale faptului că, în anumite circumstanțe, se comportă la fel de bine precum un procesor Intel de generație recentă pentru notebook-uri.

În contextul în care știm cu toții că Apple nu se aruncă inutil la frecvențe de lucru foarte mari sau un număr impresionant de nuclee logice în SoC-urile sale, foarte mulți au fost curioși în ce mod a reușit gigantul din Cupertino să extrapoleze performanța A9X. În urma studiului realizat de AnandTech și ChipWorks, acum avem răspunsul la toate întrebările.

Ideea de bază este că A9X este o medie calculată perfect între ce ai și ce nu ai nevoie într-un număr foarte mare mare de scenarii de utilizare. De exemplu, are doar două core-uri de procesare și memoria cache de nivel 3 lipsește cu desăvârșire. În schimb, lățimea de bandă a acestuia este de 51GB/s, iar GPU-ul folosit are 12 nuclee, de două ori mai mult decât SoC-ul A9 folosit în foarte performantul iPhone 6S. Pentru a asigura aceste specificații, noul System on a Chip A9X este mai mare ca suprafață chiar și decât cele mai noi procesoare Intel pentru desktop-uri.

Concluzia întregii analize este una foarte simplă. În cazul iPad Pro, Apple a avut un pic mai mult spațiu de desfășurare și nu a ezitat deloc să profite de el, atât în privința procesorului, cât și a bateriei foarte generoase. Din păcate, pentru că procesorul este atât de mare, nu și-ar găsi loc într-un iPad Air. Ca urmare, compania condusă de Tim Cook nu și-a actualizat acea familie de produse, cel puțin nu la această oră.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele