13 oct. 2015 | 09:19

Hackerii îţi pot ataca şi creierul, folosind undele cerebrale

ACTUALITATE
Hackerii îţi pot ataca şi creierul, folosind undele cerebrale

Se pare că viitorul nu sună atât de bine, căci hackerii pot deja să ne intre în undele cerebrale. Iar acesta e doar începutul, potrivit lui Alejandro Hernández, consultant IOActive.

Acesta spune că abilitatea de a fura, manipula şi reproduce undele folosite în electroencefalogramă nu mai e doar fantezie SF, şi că în special cei din industria sănătăţii ar trebui să îşi ia câteva măsuri de precauţie serioase. Electroencefalogramele, după cum bine ştim,  sunt foarte utile în diagnosticarea narcolepsiei şi altor boli. De asemenea, cercetătorii cred că undele cerebrale sunt cheia în stabilirea bolilor, în crearea interfeţelor creier-la-creier şi că vom putea transmite gânduri pe internet fără nicio problemă, graţie lor.

Totuşi, până acolo, ar trebui să avem grijă cu dispozitivele EEG. Hernández şi-a dedicat un an studiului potenţialelor erori ale echipamentelor EEG şi a ajuns la concluzia că undele cerebrale înregistrate sunt date foarte sensibile şi ar trebui criptate.

Hackerul a demonstrat, la conferinţa BruCon de săptămâna trecută, cum ar funcţiona un atac al semnalelor cerebrale, folosind un pachet EEG NeuroServer. „Acum câţiva ani în urmă, nimeni nu îşi făcea griji pentru reţelele SCADA (n.red.: Monitorizare, Control şi Achiziţii de Date), iar 10 ani mai târziu vorbim despre securitatea SCADA. Cred că acelaşi lucru se întâmplă şi cu EEG, aşa că nu ar strica să punem deja securitatea în tehnologie”, a mai explicat acesta.

De asemenea, a mai explica şi că, dat fiind faptul că nu e niciun mecanism de securitate între un operator şi o dronă, de exemplu, dacă un hacker are accesul la creierul tău, de acolo totul e destul de uşor. Problemele de securitate ale EEG sunt rezultate familiare ale unui design software prost. Dispozitivul ENOBIO EGG este cel mai vulnerabil dintre cele testate.

Oricât ar suna de bizar, hackerul nu este primul om care a expus ideea pericolului ca cineva expert să îţi intre în creier. Acum doi ani, inventatorul și neurologul Philip Low a dezvoltat un monitor portabil numit iBrain, care poate detecta activitatea cerebrală de la suprafața scalpului. Cu ajutorul acestui dispozitiv, pacienții aflați în stare vegetativă, dar care au încă activitate cerebrală, pot comunică cu cei din jur prin intermediul gândurilor.

De asemenea, neurologul Jack Gallant de la Universitatea Berkley din California a descoperit pe atunci o nouă metodă de a ciți gândurile, pe care le traduce apoi în engleză. Cercetătorul a început deja întocmirea unui „dicţionar” care descifrează creierul uman, transpunând activitatea cerebrală în cuvinte și imagini. Pe de altă parte, psihologul Ilana Hairston, de la The Academic College of Tel-Aviv Yaffo din Israel, susține că a reușit să implanteze o serie de gânduri în creierul unor pacienți. Aceasta s-a folosit de o nouă tehnică, utilizând diferite mirosuri pentru a asocia în mintea pacienților anumite imagini sau senzații.