25 sept. 2015 | 13:56

ICON A5 este avionul pe care oricine îl poate pilota

ACTUALITATE
ICON A5 este avionul pe care oricine îl poate pilota

După aproape 10 ani de cercetare, dezvoltare, teste riguroase și aproape o sută de milioane de dolari, compania americană Icon lansează primul avion care poate fi pilotat de oricine, perfect pentru pasionații aviației mai puțini pricepuți în ale pilotajului, sau pentru nonconformiștii care vor să-și impresioneze prietenii.

ICON A5 se vrea a fi cel mai sigur avion pentru uz personal construit vreodată. Acesta dorește ca în loc să-ți pui baza într-un pilot experimentat care poate ieși cu brio dintr-o situație de urgență, încrederea ta să fie îndreptată exclusiv către avion. Pare greu de făcut, nu-i așa? Nu chiar, având în vedere că aparatul de zbor este echipat cu sisteme de siguranță extrem de performante.

„Avionul este construit astfel încât să te ierte dacă faci vreo greșeală. Acesta te va avertiza în legătură cu potențialele probleme, dar dacă nu reușești să le deslușești și încă te afli în dificultate, avionul nu-și va pierde controlul și nu va cădea din cer”, a declarat pentru Inc, Kirk Hawkins, co-fondatorul ICON.

Ce-l face atât de sigur este sistemul „spin resistance”, care reușește să țină avionul în aer deși acesta este pe punctul de a se prăbuși. Spining-ul, cauza a 41% dintre accidentele aviatice cauzate de piloți, este un fenomen ce are loc atunci când aparatul de zbor încetinește atât de mult încă nu mai zboară și astfel cade spre pământ într-o spirală scăpată de sub control. ICON A5 este conceput astfel încât să elimine acest pericol.

Înainte ca un picaj de acest gen să aibă loc, avionul transmite semnale pilotului prin care îl anunță că ceva este în neregulă și îi oferă șansa să remedieze problema. Dacă acesta nu este în stare, atunci intervine avionul. Aripile acestuia sunt construite în așa fel încât o parte a acestora să permită începerea procesului de cădere, iar cealaltă parte să acționeze împotriva căderii.

Tehnologia folosită nu este nouă. Aceasta a fost gândită de NASA în 1980, dar nicio companie care a dorit s-o implementeze nu a primit aprobările din partea Administrației Federale a Aviației. Așadar, ICON A5 este primul și singurul avion care are un certificat în acest sens emis de AFA.

O altă caracteristică interesantă a aparatului de zbor constă în faptul că aripile acestuia se pot împături, astfel încât să încapă pe o remorcă și să fie transportat oriunde simți nevoia, mai ales că pentru a pilota un ICON A5 nu ai nevoie de un aeroport.

Totuși, deși ICON A5 se vrea a fi avionul pentru oricine, nu este chiar așa. Pentru a te putea bucura de propriul tău avion care te asigură că o să te întorci întreg pe pământ, vei avea nevoie de o licență de zbor. Din fericire, compania ICON se ocupă și de acest aspect și îți pun la dispoziție un curs de două săptămâni, pentru zece mii de dolari.

ICON A5 este disponibil la comandă pentru oricine este dispus să scoată 197.000 de dolari din buzunar. Un preț usturător, dar trebuie să plătești pentru siguranța ta. Mai mult de 1.500 de persoane au gândit la fel și au plasat deja avansul de cinci mii de dolari pentru un astfel de aparat de zbor. Compania a fost surprinsă de numărul mare de comenzi, așa că avioanele vor fi livrate abia în 2019.