Un medicament pentru Alzheimer te poate scăpa de vizitele la dentist
Deși pare contraintuitiv, un medicament folosit de pacienții ce suferă de boala Alzheimer are capacitatea de a regenera dinții utilizatorilor.
Dinții cariați pot fi regenerați cu ajutorul unui medicament folosit în cazul bolii Alzheimer, acesta fiind capabil să stimuleze celulele stem ce apar în interiorul dinților, pentru a reconstrui structura osoasă a acestora.
Deși dentiștii te pot scăpa de ceva probleme legate de carii, soluțiile nu sunt întotdeauna ideale. Cimentul folosit se poate crăpa sau măcina, iar asta înseamnă intervenții repetate pentru aceeași carie, iar în timp, se poate ajunge și la extracția acestuia.
Folosirea medicamentului cunoscut ca tideglusib, însă, are rezultate impresionante. Dinții sunt alcătuiți din mai multe straturi, cel extern fiind smalțul, urmat de un strat de dentină, care înconjoară un nucleu moale. Centrul dintelui conține celule stem, dar acestea pot doar să repare dentina, într-o oarecare măsură, nefiind suficiente pentru a repara cariile de dimensiuni mari.
Echipa a testat medicamentul pe șoareci, tratând cariile acestora cu un burete de colegan biodegradabil, îmbibat in tideglusib. În timp, buretele s-a dezintegrat, fiind înlocuit de dentină, dintele reparându-se de la sine. Deoarece această metodă încurajează corpul să se vindece singur, poate să elimine o mulțime din problemele legate de tehnicile actuale.
”Simplicitatea acestui mod de intervenție îl face extrem de promițător în tratarea cariilor mari, oferind protecție pulpei dentare și restaurând dentina”, arată Paul Sharpe, autorul principal al studiului publicat în Nature, citat de iflscience.com. Acesta mai spune că folosirea unui medicament deja testat clinic pentru boala Alzheimer oferă o oportunitate reală de a aduce un astfel de tratament cât mai repede în cabinetele stomatologice.
Abilitatea dinților de a se repara singuri ar putea revoluționa modul în care dentiștii ne scapă de carii.