10 ian. 2017 | 14:32

Un asteroid a trecut extrem de aproape de Pământ, fără să ne dăm seama

ACTUALITATE
Un asteroid a trecut extrem de aproape de Pământ, fără să ne dăm seama

Un asteroid-surpriză a trecut extrem de aproape de Pământ, în timp ce majoritatea dintre noi ne vedeam de lucru sau de masa de prânz.

Asteroidul, de dimensiunile unei clădiri de 10 etaje, a trecut ieri, în data de 9 ianuarie, la o distanță extrem de mică de Pământ. Acesta a trecut la o distanță de aproximativ 192.200 de kilometri de planeta noastră, o distanță de două ori mai mică decât cea dintre Pământ și Lună.

Acest asteroid, cunoscut ac 2017 AG13, a fost descoperit abia sâmbătă, 7 ianuarie, de către Catalina Sky Survey, de la University of Arizona. Asteroidul avea o viteză de aproximativ 16 kilometri pe secundă, iar trecerea a avut loc la ora locală 14:47, arată sciencealert.com.

Un asteroid de acest fel care ar fi lovit planeta n-ar fi avut consecințe atât de devastatoare pe cât se crede; dacă un asteroid poros de 34 de metri lungime ar lovi planeta la un unghi de 45 de grade, acesta ar fi explodat în atmosferă, la aproximativ 16 kilometri altitudine, cu o energie de aproximativ 700 de kilotone. La sol, efectele ar fi fost minime.

Mark Skyes, director și CEO la Planetary Science Institute, spune că ”acest eveniment nu este chiar atât de ieșit din comun”, având în vedere că aproximativ 38 de treceri razante ale asteroizilor de acest fel vor avea loc doar în luna ianuarie a acestui an.

Cu toate că asteroidul 2017 AG3 a trecut neobservat de către NEOCam, ast se întâmplă deoarece telescopul cu infraroșu este creat pentru a detecta îndeosebi rocile spațiale cu dimensiuni mai mari, de peste 140 de metri lungime.

Astfel de obiecte prezintă, într-adevăr, un risc pentru Pământ, deoarece au potențialul de a supraviețui intrării în atmosferă, lovind planeta.