16 ian. 2017 | 14:24

Stingătorul cu unde sonore este extrem de eficient împotriva focului [VIDEO]

ACTUALITATE
Stingătorul cu unde sonore este extrem de eficient împotriva focului [VIDEO]


Un stingător de incendii care nu folosește niciun material împotriva focului, ci doar sunete de bass, este mai eficient decât am fi crezut.

Poate că un asemenea stingător pare a fi un echipament bun pentru o petrecere, dar subwoofer-ul mobil este mult mai util decât pare la prima vedere.

Doi studenți în domeniul ingineriei, Seth Robertson și Viet Tran, au lucrat intens la cercetare și la crearea unui prototip, reușind să creeze un stingător unic. Într-adevăr, acest extinctor este recomandat pentru incendii mici, dar funcționează perfect.

Ideea folosirii undelor sonore pentru stingerea unui incendiu nu este nouă. Agenția guvernamentală DARPA, din SUA, a mai testat conceptul în trecut, dar cei dou studenți sunt primii care au transformat principiul într-un dispozitiv practic.

Cum pot undele sonore să stingă un foc, totuși? Gadget-ul pe care cei doi l-au creat folosește același principiu ca un sistem audio cu bass puternic. Există totuși o diferență: undele sonore sunt dispersate într-o singură direcție, în loc să se împrăștie uniform peste tot.

Dincolo de toate, undele sonore au abilitatea de a manipula oxigenul și materialul ce arde. Dacă cele două sunt separate, focul se stinge. Firește, au fost testate mai multe frecvențe, fără rezultate notabile împotriva unui foc, Tran și Robertson descoperind că frecvențele înalte nu sunt eficiente. Sunetele la frecvențe de 30-60Hz au fost cele mai eficiente împotriva focului, arată interestingengineering.com.

Dispozitivul este alcătuit dintr-un amplificator și un colimator din carton, folosit pentru a concentra sunetul într-o singură direcție. Prototipul a costat doar 600 de dolari și cântărește aproximativ 9 kilograme.

Cei doi ingineri continuă dezvoltarea proiectului, astfel încât să poată fi folosit și la incendii mai mari.