03 ian. 2017 | 11:47

Lentilele viitorului pentru smartphone-uri ar putea fi mai subțiri decât un fir de păr

ACTUALITATE
Lentilele viitorului pentru smartphone-uri ar putea fi mai subțiri decât un fir de păr

Camerele foto pentru smartphone-uri din următoarea generație ar putea avea cele mai subțiri lentile de până acum.

O echipă de cercetători de la Samsung și Caltech a reușit să creeze o lentilă plată, ce poate fi așezată peste un senzor digital, pentru a crea o cameră foto minusculă.

O lentilă tradițională focalizează redirecționând lumina prin mai multe bucăți de sticlă – forma concavă a unei lentile permite luminii să treacă prin mijloc mai repede decât prim margini. Pe măsură ce lumina trece prin mai multe astfel de lentile, așezate la diverse distanțe, se creează o imagine.

În loc să folosească sticlă, cercetătorii au folosit două straturi de cilindri din silicon. Colecția de cilindri, denumită metasuprafață, poate fi ajustată astfel încât grosimea fiecărui cilindru să varieze. Pe măsură ce grosimea acestora este ajustată, se poate schimba modul în care lumina trece prin lentile, focalizarea fiind posibilă cu un singur strat, în comparație cu cele câteva straturi de sticlă necesare, arată digitaltrends.com.

Fiecare cilindru are o înălțime de 600 de nanometri, astfel că un strat dublu ar avea 1200 de nanometri grosime. În comparație, un fir de păr are aproximativ 100.000 de nanometri grosime.

Un astfel de material a mai fost folosit și în trecut în experimente, dar imaginile surprinse în trecut nu erau focalizate. Suprapunerea a două straturi de cilindri de silicon permite crearea unor imagini mult mai clare.

Astfel de lentile plate pot fi adăugate cu ușurință unui senzor digital de tip SMOS. O astfel de combinație este extrem de utilă pentru folosirea de mici camere în cadrul diverselor dispozitive, cum ar fi smartphone-uri sau smartwatch-uri. De asemenea, o astfel de tehnologie ar putea fi introdusă și în domeniile medicale, cum ar fi pentru camerele endoscopice.

Următorul țel al echipei este să extindă capabilitățile lentilelor, prin experimentarea cu lentile adăugate unor camere de mici dimensiuni sau unor microscoape.