12 ian. 2017 | 22:02

Google vă sporește calitatea pozelor online pe o conexiune lentă

ACTUALITATE
Google vă sporește calitatea pozelor online pe o conexiune lentă

Inginerii Google lucrează la foate multe tehnologii utile, iar Raisr este una dintre cele care a ajuns să fie implementată la scară largă pentru sporirea calității imaginilor online.

Foarte mulți dintre noi folosesc tehnologii Google în viața de zi cu zi. Indiferent dacă sunteți dependenți de motorul de căutare al companiei sau mai folosiți ocazional Google+ sau Google Photos, când gigantul din Mountain View introduce o nouă tehnologie, avem cu toții de câștigat.

De această dată este vorba de un algoritm de inteligență artificială intitulat Google Raisr. Acesta a fost detaliat pentru prima oară în urmă cu mai puțin de un an, dar acum a ajuns să fie utilizat în fotografiile de pe Google+. Printr-o postare pe blogul companiei este detaliat modul în care un simplu algoritm ce are în spate rețele neurale complexe poate spori calitate unei imagini, micșorându-i semnificativ dimensiunea. Astfel, utilizatorii nu vor vedea nici un compromis vizavi de calitatea imaginilor de pe ecran, dar se vor bucura în momentul în care acestea sunt afișate mai rapid.

,,RAISR, care a fost detaliat în noiembrie, folosește algoritmi mașină pentru a produce versiuni de foarte bună calitate a unor imagini de joasă rezoluție, permițându-vă să vedeți fotografii frumoase, exact așa cum și-au dorit fotografii. Prin folosirea RAISR pentru afișarea unora dintre fotografiile mari de pe Google+, am fost capabili să utilizăm o lățime de bandă cu până la 75% mai mică pentru imaginile pe care a fost aplicat algoritmul.

În altă ordine de idei, tehnologia Google Raisr este una foarte utilă, iar beneficiile sunt evidente când vine vorba de majoritatea conținutului pe care îl consumăm online. Având în vedere numărul foarte mare de fotografii de pe rețelele de socializare, dacă am consuma o bandă mai mică de internet afișându-le fără compromisuri de calitate, paginile web s-ar încărca mai rapid și am avea șanse să micșorăm și factura la telefon.

La ora actuală, cei de la Google au afirmat că folosesc RAISR pentru redimensionarea deșteaptă a imaginilor afișate de aplicația Google+ pe dispozitivele Android. În următoarele săptămâni, aceeași tehnologie va fi folosită la scară largă.

google-raisr

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele