De ce telefoanele au probleme când se conectează la Wi-Fi
Conexiunile Wi-Fi sunt o binecuvântare, dar până ajungi să te conectezi, s-ar putea să ai de-a face cu niște erori enervante.
Un grup de cercetători de la Tsinghua University au publicat o primă cercetare de acest fel cu privire la problemele care fac din conectarea la Wi-Fi o treabă destul de enervantă și ce durează.
Aceștia au analizat datele a 400 de milioane de sesiuni, adunate de pe 7 milioane de puncte de acces. Datele provin din aplicația pentru android ”Wifi Manager”. Cercetătorii au descoperit că 45% dintre conexiunile de Wi-Fi eșuează direct, în timp ce 15% au nevoie de cel puțin 5 secunde pentru a se conecta, iar 10% au nevoie de cel puțin 10 secunde de conectare.
Cea mai întâlnită cauză când vine vorba de aceste durate de timp o reprezintă întârzierea răspunsurilor la request-urile de scanare făcute constant de clienții Wi-Fi către serverele disponibile. Atunci când acestea ajung la timeout, dispozitivul mobil începe să scaneze din nou.
Așa cum se vede în graficul de mai sus, doar 54,9% din încercările de conectare la un Wi-Fi au succes. 14,6% eșuează din cauza timpului prea mare de răspuns, iar altele 9,4% din încercări întâmpină probleme DHCP. 7,85% din conexiuni sunt refuzate din cauza parolei greșite, iar 7,76% din încercări duc la mutarea către altă conexiune.
Echipa a creat un sistem de învățare automatizată care poate ajuta telefoanele să scape de această problemă și să aleagă punctul de acces cu cele mai mari șanse de reușită la conectare dintre cele disponibile (asta este valabil dacă te afli într-o zonă cu mai multe rețele Wi-Fi ce îți permit conectarea).
Algoritmul reușește să îmbunătățească semnificativ experiența la conectare, deoarece telefonul nu se mai bazează doar pe semnalul cel mai puternic. Astfel, rata de eșec a conexiunilor scade de la 33% la 3,6%, scrie boingboing.net.
Există totuși și un revers al medaliei. Clasificarea punctelor de acces ca rapide și lente oferă mai puține puncte de acces dispozitivelor, pe fondul omisiunilor datorate conexiunilor lente.