Cum a luptat Google împotriva pirateriei în 2016
Google poate fi folosit pentru găsirea de conținut piratat și identificarea unor site-uri de torrent, dar gigantul din Mountain View încearcă să remedieze această situație.
Internetul a devenit sinonim cu Google în ultimii ani pentru cea mai mare parte a utilizatorilor. Din momentul în care motorul de căutare s-a transformat oficial în verb în dicționarul Cambridge, a devenit evident că responsabilitatea companiei americane este foarte mare. Cum foarte mulți dintre noi își iau știrile de pe Google, la fel de mulți încearcă să ajungă la filmele și seriale preferate în mod ilegal. Când vine însă vorba de piraterie, gigantul din Mountain View face eforturi pentru a micșora ușurința cu care orice persoană poate ajunge la site-uri de torrent și pagini de streaming ilegal.
Raportul anual de transparență al celor de la Google ne oferă o imagine foarte clară asupra eforturilor făcute de companie pentru a preveni accesul la conținut piratat. Ca răspuns la cereri din partea DMCA – autoritatea americană principală pentru protejarea drepturilor de autor, Google a eliminat din indexul său peste 900 de milioane de link-uri cu conținut piratat pe parcursul lui 2016.
Trecând peste faptul că valoarea respectivă este astronomică, surprinzătoare mai suntsss alte câteva statistici. În primul rând, această cifră întruchipează o creștere de aproape 100% față de 2015. În același timp, merită reținut că nu orice link raportat este eliminat în mod automat. Procesul de ștergere implică o analiză destul de elaborată. Google face și eforturi pentru optimizarea algoritmului folosit la căutare în așa fel încât site-urile cu conținut piratat să nu ajungă să se îmbogățească din reclame datorită unui conținut pentru care nu dețin drepturi de distribuție.
Trăgând linie, Google a răspuns pozitiv la 89,8% dintre cererile de ștergere pe care le-a primit în anul care tocmai s-a încheiat. Cu o medie de aproximativ 20 de milioane de link-uri eliminate săptămânal, Google a eliminat din rezultatele sale 914 milioane de link-uri cu conținut piratat din cele peste un miliard raportate. Rămâne să vedem care va fi situația în 2017.