13 ian. 2017 | 13:58

Armata SUA a testat cu succes primul roi de drone militare [VIDEO]

ACTUALITATE
Armata SUA a testat cu succes primul roi de drone militare [VIDEO]

Departamentul Apărării din SUA a publicat un video în care se arată un test cu drone militare efectuat în urmă cu câteva luni.

Testul a fost efectuat în poligonul Marinei de la Naval Air Weapons Station China Lake, din California. Pentru lansarea acestor drone militare, au fost folosite trei avioane FA-18 Hornet, ce au trimis în aer 104 de micro-drone Perdix.

Acestea au început să comunice între ele imediat, formând un roi, iar apoi au efectuat o serie de misiuni, incluzând încercuirea unui punct determinat de la sol.

Sunetul roiului de drone militare, ce poate fi auzit de la sol, în zona punctului de întâlnire, apare în jurul minutului 2:20 din video și este destul de înspăimântător. De-a lungul testului, dronele au dovedit că au posibilități avansate de grupare, se pot adapta din mers la zborul în formație și pot lua decizii colective.

Dronele Perdix, propulsate de baterii, au fost create la laboratoarele Lincoln de la MIT și pot fi produse în mare parte cu ajutorul unei simple imprimante 3D. ”Din cauza naturii complexe a unui câmp de luptă, dronele nu sunt programate individual și sincronizate; acestea sunt un organism colectiv, ce împărtășește un singur punct de control în ceea ce privește luarea de decizii și adaptarea în funcție de celelalte elemente, așa cum se întâmplă și în natură”, arată William Roper, director al Biroului de Capabilități Strategice. ”Deoarece fiecare Perdix comunică și colaborează cu toate celelalte drone, roiul nu are un lider și se poate adapta ușor la intrarea sau ieșirea din echipă a membrilor”, arată arstechnica.com.

Perdix a început ca un proiect studențesc la MIT și a fost mutat la Lincoln Labs pentru modificări militare și testare încă din 2013. Aceste drone militare au ajuns acum la cea de-a șasea generație de modificări, iar lansarea din aer, efectuată în octombrie, arată că designul actual poate rezista la un astfel de șoc, dronele fiind lansate la o temperatură de -10 grade Celsius și la o viteză de 0,6 Mach (aproximativ 741km/h).

Autonomia dronelor are o mulțime de implicații în ceea ce privește viitorul dronelor militare. Acestea se pot folosi de instrucțiuni generale și pot lua decizii în ceea ce privește realizarea obiectivelor. Deși aceste drone au fost nevoie doar să patruleze, ar putea fi folosite pentru supraveghere, pentru rețele de comunicare pe câmpul de luptă sau chiar pentru atacuri.