24 nov. 2016 | 07:24

iPhone-uri produse în SUA: Trump negociază cu Tim Cook

ACTUALITATE
iPhone-uri produse în SUA: Trump negociază cu Tim Cook

În timpul campaniei electorale, Donald Trump a avut o atitudine foarte agresivă față de giganții care fac producție în afara țării, dar discuția cu Tim Cook de zilele trecute se pare că a fost pe un cu totul alt ton.

Un număr semnificativ de companii americane, din foarte multe domenii, au decis acum foarte mulți ani că forța de muncă în SUA este foarte scumpă. În concluzie, fie și-au creat propriile fabrici în teritorii precum Mexic sau China, fie au făcut outsourcing și au apelat la producători existenți din aceleași teritorii pentru a se ocupa de producție.

Apple, una dintre cele mai profitabile companii din lume și unul dintre cei mai mari plătitori de taxe ai Statelor Unite, intră în a doua categorie. Aceștia din urmă produc majoritatea produselor în China prin intermediul unor companii foarte mari din teritoriul asiatic, precum Foxconn sau Pegatron. Deși o mare din volumul de producție al Foxconn este făcut pentru Apple, dacă Donald Trump își îndeplinește dorința, această situație s-ar putea să nu mai fie valabilă pentru foarte mult timp.

În cadrul unui set de declarații recente, Donald Trump a detaliat modul în care a încercat să negocieze cu Tim Cook realizarea unor fabrici Apple în SUA. ,,Am primit un telefon de la Tim Cook de la Apple și am spus, Tim, știi ce realizare ar fi foarte mare pentru mine, dacă aș convinge Apple să construiască o fabrică mare în Statele Unite, sau mai multe fabrici mari în Statele Unite. Atunci, în loc să mergi în China sau să mergi în Vietnam să mergi în alte locuri unde ajungi acum, ți-ai face producția aici [în SUA]. Cook a spus, ,,înțeleg asta”. Am spus, cred că vom crea stimulente pentur voi și cred că voi o veți face. Vrem să obținem scăderi foarte mari ale taxelor pentru corporații, cu care veți fi fericiți.

Deși s-ar putea să fie una dintre puținele știri pozitive pe care le veți citi despre Donald Trump în această perioadă, se poate spune că intenția este mai mult decât lăudabilă a următorului președinte al Americii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele