23 sept. 2016 | 12:52

Un stick USB primit în cutia poștală te poate lăsa fără calculator

ACTUALITATE
Un stick USB primit în cutia poștală te poate lăsa fără calculator

Dacă ai (ne)șansa să găsești un stick USB în cutia poștală, gândește-te de două ori înainte să-l conectezi la calculator; ai putea să rămâi fără computer.

Cei ce sunt rău-intenționați vor găsi întotdeauna o cale să ajungă la calculatoarele noastre, iar metodele clasice sunt uneori și cele mai eficiente. În loc să fii păcălit să dai click pe pagini dubioase și să descarci fișiere .jpg.exe, poți fi ținta unui atac ce se bazează pe un simplu stick USB.

În Marea Britanie și în Australia au apărut o serie de evenimente ce implică stick-uri USB livrate în cutii poștale. Aparent, un astfel de device pare inofensiv, dar lucrurile stau altfel de multe ori. Deja un număr de stick-uri au fost analizate, iar conținutul acestora nu este o surpriză. Stick-urile USB conțin fișiere malware și chiar ransomware.

Dacă de malware ai șanse mai mari să scapi, un program de tipul ransomware te lasă complet fără calculator. Astfel de programe sunt create să preia controlul întregului PC, oferind utilizatorului un mesaj de înștiințare. Mesajul conține și informații despre cum să ”scapi” de ransomware: trebuie să plătești o sumă de bani în contul indicat, iar apoi vei primi o cheie de decriptare a calculatorului.

Metoda stick-urilor USB este destul de simplă, deoarece se bazează pe curiozitatea nativă a oamenilor. Mulți dintre noi am fi tentați să conectăm la calculator un stick USB pe care l-am găsit în cutia poștală sau altundeva. Unele dintre aceste stick-uri vin chiar cu false oferte promoționale atașate, astfel încât utilizatorii de PC-uri să lase garda jos și mai repede.

Stick-urile USB ce ajung în cutiile poștale vin în plicuri nemarcate și netimbrate, ceea ce înseamnă că sunt puse de o persoană direct în cutia poștală, relatează slashgear.com. Deși metoda este riscantă, nimeni nu a fost prins până acum în fapt. Cu toate acestea, cel mai important e să nu cădeți pradă curiozității și să nu folosiți un astfel de stick USB, dacă aveți ghinionul să dați peste el undeva.