22 nov. 2016 | 17:20

Tinerii nu pot să facă diferența între știri false și cele adevărate

ACTUALITATE
Tinerii nu pot să facă diferența între știri false și cele adevărate

Vorbim tot mai multe despre știri false în ultima perioadă, iar un studiu recent confirmă cât de periculoase sunt aceste forme de informare.

Google și Facebook au început o campanie destul de agresivă împotriva celor ce publică știri false. În contextul în care acestea s-ar putea să fi fost atât de puternice încât au ajuns să influențeze rezultatele alegerilor din cel mai important stat de pe planetă, este evident că nu reprezină un subiect ușor de ignorat. Problema este că nu e ușor deloc să identifici astfel de știri, chiar dacă ai fi tentat să crezi că imediat îți vei da seama dacă citeși un titlu fals, cu o informație denaturată.

Iar dacă adulții nu pot să-și dea seama dacă citesc o știre falsă, vă dați seama cât de gravă este situația în cazul populației tinere. Un studiu realizat pe un eșantion reprezentativ de 7804 tineri a scos la iveală rezultate îngrijorătoare. Cea mai mare parte a tinerilor, indiferent de vârstă, nu au putut identifica știri false. Susceptibilitatea la conținut înșelător, în mod previzibil, crește invers proporțional cu vârsta. Există însă și foarte mulți studenți care se lasă influențați de știrile denaturate pe care le citesc pe Facebook și alte rețele sociale.

Peste două treimi dintre copii de școală generală au avut încredere într-un editorial în care un director de bancă afirma că tinerii adulți au nevoie de ajutor financiar. Aproape 40% dintre liceeni nu și-au pus întrebări vizavi de legătura dintre o imagine fără sursă sau context și conținutul editorial din jurul ei.

Aparent, problema are legătură cu percepția tinerilor vizavi de conținut legitim. Din câte se pare, informația efectivă este mult mai puțin importantă în comparație cu modul în care este prezentată. O fotografie mare, de calitate și o știre cu multe detalii este mai mult decât suficientă pentru a părea credibilă, dintr-o sursă legitimă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele