16 iun. 2016 | 13:08

Teoria lui Einstein, confirmată din nou: cum ar putea schimba modul în care privim Universul

ȘTIINȚĂ
Teoria lui Einstein, confirmată din nou: cum ar putea schimba modul în care privim Universul

Undele gravitaționale au fost observate pentru a doua oară.

Undele gravitaționale au fost un mister pentru comunitatea științifică occidentală pentru fix 100 de ani. După ce au fost abandonate de însuși Einstein și considerate ca fiind imposibil de demonstrat, comunitatea științifică a reușit să îl contrazică pe unul dintre titanii ei, arătând că nedemonstrabilul este până la urmă real.

În luna septembrie 2015, pe o planetă minusculă care orbita în jurul unui soare galben din hidrogen, în interiorul unor amplasamente științifice, cunoscute pe planeta noastră drept Advanced Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO), s-a captat o urmă extrem de slabă a ciocnii masive dintre două găuri negre, care a avut loc acum 1.3 miliarde de ani. Urma acestei ciocniri, numită GW150914 de către cercetătorii de la LIGO, a devenit astfel prima undă gravitațională detectată vreodată de umanitate.

Acum, oamenii de știință au avut parte de o nouă confirmare a teoriei lui Einstein, observând unde similare pentru a doua oară. Și de această dată a fost vorba despre o ciocnire între două găuri negre, însă la o scară mai mică. Descoperirea recentă demonstrează faptul că primul eveniment nu a fost unul izolat, iar Universul este plin de găuri negre care se unesc și dau naștere undelor gravitaționale.

Evenimentul a avut loc la 1,4 miliarde de ani lumină distanță, iar în momentul coliziunii, o cantitate de energie echivalentă cu masa Soarelui nostru a fost transformată în unde gravitaționale. Pentru a le înțelege mai bine, le puteți percepe drept valuri care se propagă în univers, generate în urma unei descărcări masive de energie. Ele parcurg spectrul spațiu-timp pe perioade de timp nelimitate, dând naștere unor mici vibrații în atomii ce formează întreaga materie ce ne înconjoară.

După cum am mai spus, fenomenul este extraordinar, pentru că oferă omenirii posibilitatea să înțeleagă în detaliu ce se întâmplă în interiorul unei găuri negre, și de ce nu, să poată specula mai bine chiar și existența unor alte dimensiuni.