Țara insulară distrusă de zecile de teste nuclare
Insulele Marshall sunt locul în care americanii au detonat numeroase bombe nucleare pe parcursul anilor.
Imaginea de mai sus a fost surprinsă în timpul testului nuclear Castle Bravo, cel mai mare din istoria Statelor Unite. Castle Bravo a fost unul dintre cele 67 de teste nucleare pe care americanii le-au făcut în Insulele Marshall. Din cauza unor estimări greșite ale cercetătorilor implicați în crearea acestei bombe, puterea ei a fost de 2,5 ori mai mare decât se credea inițial.
Astfel, Castle Bravo a dus la moartea unui membru din echipajul unui vas japonez din apropiere și a reprezentat cea mai mare contaminarea radioactivă accidentală cauzată vreodată de Statele Unite ale Americii. Dar nu americanii au fost cei care au suferit cel mai mult, ci locuitorii țării insulare unde a fost efectuat experimentul nuclear respectiv, alături de toate celelalte 66 din secolul trecut.
De fapt, situația este atât de gravă, încât locuitorii Insulelor Marshall încă nu se pot întoarce acasă. Asta deoarece radiațiile din anumite zone încă au valori de două ori mai mari decât cele necesare pentru a garanta siguranța oamenilor. Toate cele 67 de teste au avut loc într-o perioadă relativ scurtă, de 12 ani, între 1946 și 1958.
Atolul Bikini, zona care a avut de îndurat numeroase teste încă mai are materiale care produc un nivel de radiații de șase ori mai mare decât cel acceptat. Celelalte cinci insule din componența țării, însă, par a se încadra în limitele normale. Castle Bravo a avut o putere impresionantă de 15 megatone, cu mult peste ceea ce a fost experimentat la Hiroshima sau Nagasaki, însă nu se compară cu cea mai puternică bombă detonată vreodată.
Pe 30 octombrie 1961, URSS a detonat “Bomba Ţarului” deasupra arhipelagului Novaya Zemlya din nordul Rusiei. Denumită oficial “bomba cu hidrogen AN602″, a fost original concepută să elibereze o energie de 100 de megatone de TNT, dar aceasta a fost redusă în final la 50 de megatone.