22 feb. 2016 | 16:26

Studiu amplu: homeopatia e doar un efect placebo

ACTUALITATE
Studiu amplu: homeopatia e doar un efect placebo

Homeopatia este o ramură a medicinei alternative, care propune tratamente bazate pe ideea diluării în apă a diferite substanţe cu proprietăţi curative.

Concepţia care stă la baza acestei metode alternative de tratament este că organismul trebuie ajutat să se vindece pe cont propriu. Metoda de tratament a fost inventată în anul 1796, de medicul german Samuel Hahnemann şi se bazează pe administrarea în doze foarte mici a unei substanţe care, în mod normal ar îmbolnăvi, o persoană sănătoasă, notează Ars Technica.

Remediile homeopate conţin diluări repetate în apă sau alcool, din anumite substanţe. Practic, diluarea este atât de mare, încât uneori în produs nu mai poate fi detectată nici măcar o moleculă din substanţa originală. Cercetătorii au observat că acele granule conţin, deseori, doar zahăr.

Metodele folosite de acest tip de medicină nu au un fundament științific cu adevărat credibil, așa că poate că ar fi imprudent să o luăm în serios. După o evaluare a 176 de studii despre 68 de boli, un grup de experți în sănătate a ajuns, iar, la concluzia că homeopatia e cel mult un placebo. Grupul a fost condus de profesorul Paul Glasziou de la Universitatea Bond, preşedinte al Institutului Naţional de Sănătate, iar studiul a fost publicat în British Medical Journal.

În ultimii ani, medicina alternativă a luat un avânt considerabil, şi tot mai mulţi pacienţi cu diferite afecţiuni îşi pun speranţele de vindecare în tratamentele complementare. Profesorul Glasziou a declarat că, pe baza multiplelor scheme homeopate analizate, nu este nici o diferenţă între terapia placebo şi cea homeopată. A adăugat că înţelege de ce Samuel Hahnemann, fondatorul homeopatiei, era nemulţumit de practicile medicale din secolul XVIII. Crede, de asemenea, că acesta ar fi fost mult mai mulţumit ca în secolul XXI să fie folosite terapii cu adevărat eficiente şi inovative decât unele superficiale şi limitate. Încă un aspect care l-a șocat a fost faptul că practicienii homeopatiei promovează tratamente din această gamă și pentru boli precum SIDA sau malaria.