18 feb. 2016 | 18:31

Știința ajută toboșarii să cânte la tobe cu trei mâini

ACTUALITATE
Știința ajută toboșarii să cânte la tobe cu trei mâini

Oamenii pot bate la tobe extrem de rapid. Dar asta e cam tot ce pot să facă cu două mâini. Imaginează-ți ce-ar putea toboșarii să facă dacă ar avea trei mâini, sau chiar mai mlte.

Oamenii, tobele și muzica au mers mână în mână încă de la începutul muzicii. Totuși, cele mai bune melodii din istoria cântatului la tobe s-au făcut cu două mâini, iar asta nu a deranjat pe nimeni. Imaginați-vă ce ar putea face muzicienii cu trei.

Pentru a vedea cum ar putea un toboșar folosi o a treia mână, profesorul Gil Weinberg de la Georgia Tech a dezvoltat o mână robotică care să reacționeze automat la ritmul bătut de mâinile biologice ale toboșarului.

Ideea i-a venit lui Weinberg după ce un prieten toboșar a suferit un accident în urma căruia și-a pierdut mâna dreaptă. Pentru a-l ajuta să își poată continua pasiunea pentru tobe, cercetătorul i-a construit o mână prostetică experimentală cu care toboșarul a putut să-și continue pasiunea.

Noua mână artificială nu este, totuși, asemănătoare cu primul dispozitiv. Aceasta se atașează de umărul muzicianului și se folosește de senzori de mișcare pentru a detecta unde anume se află mâinile toboșarului și locația tobelor. În plus cea de-a treia mână cântă automat în tandem cu instrumentul la care cântă manual toboșarul. De exemplu, dacă muzicianul va bate la fuscinel, mâna mecanică va bate la țambal. Dacă toboșarul va bate la toba mare, mâna artificială va bate la fuscinel și tot așa.

Gil Weinberg crede că a treia mână mecanică are extrem de multe aplicații și în lumea din afara muzicii, precum în domeniile industriale sau medicină, cum ar fi în timpul operațiilor. Cercetătorul crede că perfecționarea unui astfel de aparat se face cel mai bine la tobe pentru că în muzică precizia și viteza este extrem de importantă. Dacă în acest domeniu membrul prostetic va excela, mâna va putea fi implementată extrem de ușor și în alte zone profesionale.