Stephen Hawking vrea să cucerească spațiul cu roboți de dimensiunea unui timbru
Faimosul astrofizician Stephen Hawking, împreună cu miliardarul rus Yuri Milner, a anunțat o nouă inițiativă prin care vrea să ajungă la Alpha Centauri, a doua cea mai apropiată stea față de Pământ.
Cei doi au creat Breakthrough Starshot, împreună cu fizicianul Freeman Dyson, producătorul Ann Druyan, astronautul Mae Jemison, fizicianul de la Harvard Avi Loeb și fostul director al Ames Research Center de la NASA, Pete Worden. Alpha Centauri e localizată la 4,37 de ani lumină distanță de Pământ, fiind a doua stea apropiată de noi, în afară de Soare. Pentru a ajunge la ea, Starshot va folosi nave robotice mai mici decât un telefon mobil, potrivit TechInsider.
Milner a spus că Starshot va începe de la 100 de milioane de dolari investiți în design, construcție, lansare și pentru a propulsa „nanoambarcațiunile”. După cum spuneam, vor fi un fel de roboți micuți care vor fi trimiși în spațiu grație unor lasere puternice. „Aceasta este o abordare în stilul Silicon Valley pentru călătoriile spațiale”, a spus Milner.
Desigur, proiectul Starshot este departe de a fi realitate, iar echipa Breakout Starshot estimează că totul se va întâmpla în mult mai puțin timp decât ar fi natural. În mod normal, ar dura 30.000 de ani pentru a ajunge acolo, numai că de această dată, distanţa ar fi parcursă în doar 20 de ani. La momentul actual, există doar un prototip pentru StarChip, care, după cum puteți vedea în poza de mai jos, e un dispozitiv mic, asemănător unui procesor de computer. Acesta ar fi modelul de sondă principal, după care se vor construi mii de dispozitive identice. StarChip ar fi precum velă de pe o barcă, însă ar fi împinsă de lumină, mai degrabă decât de vânt. Un laser gigantic de pe Terra ar da fiecărei sonde un impuls puternic, trimițând-o pe drumul ei cu o viteză de circa 20% din viteza luminii.
De asemenea, Dyson subliniează că spațiul dintre Terra și Alpha Centauri nu e gol și că se află mii de corpuri cerești, care vor putea fi fotografiate și examinate. El mai crede și că sunt șanse mai mari să găsim viață pe un asteroid sau pe o cometă decât pe o planetă. Inițiativa vine în sprijinul avertismentului pe care Hawking l-a lansat acum nu mult timp, potrivit căruia trebuie să începem să colonizăm alte planete, dacă vrem să ne asigurăm supraviețuirea ca specie.