30 nov. 2016 | 10:50

Stephen Hawking: „Mâncăm prea mult și ne mișcăm prea puțin”

ACTUALITATE
Stephen Hawking:

De data asta, Stephen Hawking nu a mai avertizat întreaga lume în legătură cu pericolul reprezentat de extratereștri și de roboți. Astrofizicianul a vorbit despre o altă mare problemă a epocii moderne, în schimb: obezitatea.

Video-ul de mai sus este o reclamă pentru compania suedeză non-profit GEN-PEP, care promovează un stil de viață sănătos pentru oamenii de toate vârstele. Stephen Hawking spune că nu înțelege cum a devenit sedentarismul o problemă de sănătate majoră. „Astăzi, prea mulți oameni mor din cauza complicațiilor provocate de supraponderabilitate și obezitate. Mâncăm prea mult și ne mișcăm prea puțin”.

Soluția lui e simplă și la îndemâna oricui. Nu implică niciun fel de calcule complexe și noțiuni de fizică imposibile. Ar trebui doar să mâncăm mai puțin și să facem mai multă mișcare. Până la urmă, sedentarismul este, în momentul de față, a patra cea mai populară cauză a morților premature, și ar putea fi ușor combătută dacă adulții ar face jumătate de oră de sport pe zi, iar copiii o oră.

Recent, o echipă de cercetători de la Univesitatea Cambridge a descoperit că cei care au kilograme în plus au creiere care arată cu 10 ani mai bătrâne decât ale celor care sunt în formă.

 Creierul uman pierde materie albă (responsabilă pentru transmiterea informației) pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, dar medicii au descoperit că această pierdere e exacerbată de greutatea peste cea normală. Așadar, un supraponderal de 50 de ani are creierul unui om slab de 60 de ani, notează BBC.

Experții au ajuns la această concluzie după ce au analizat creierele a 473 de oameni cu vârste cuprinse între 20 și 87 de ani, împărțindu-i în categorii în funcție de greutate. Rezultatele au fost publicate în revista Neurobiology of Aging și ar trebui să ne facă ceva mai preocupați de sănătatea noastră.