17 mai 2016 | 13:37

Stelele care mor ar putea face planetele înghețate locuibile

ACTUALITATE
Stelele care mor ar putea face planetele înghețate locuibile

Dorința de a găsi forme de viață, fie ele inteligente sau microbiene, a devenit aproape o obsesie pentru oamenii de știință contemporani. 

Recent, ne putem aminti de megastructura extraterestră, despre care nu am mai auzit noutăți, precum și de faptul că oamenii de știință sunt convinși că extratereștrii au existat, dar au murit între timp. Totuși, astronomii de la Universitatea Cornell din New York au găsit o rază de speranță. Au realizat o simulare care arată că stelele gigantice precum Soarele, odată ce încep să se stingă și capătă dimensiuni de sute de ori mai mari decât cea inițială, pot încălzi planetele înghețate, dându-le condiții propice vieții.

Atunci când Soarele va începe să se retragă (în aproximativ cinci miliarde de ani), Jupiter și Saturn ar putea beneficia de căldura lui în moduri în care Pământul nu o va face, din cauza proximități prea mari. „Pământul va fi părăsit, pentru că Soarele e prea aproape de orbita lui și va da o căldură nebunească”, a explicat Lisa Kaltenegger, astronom, pentru Space.com. În schimb, Saturn și Jupiter sunt la distanța ideală. Totuși, sunt șanse foarte mici ca planetele în sine să devină potrivite pentru a susține viață, dar lunile lor ar putea beneficia de căldura Soarelui pentru a căpăta forme de viață primitive.

Studiu - Soare (1)

Așa cum au fost găsite sisteme microbiene la 800 de metri sub crusta de gheață a Antarcticii de vest, trăind fericite în lacuri subglaciare, și alte organisme simple și-ar putea găsi cămine sub straturile de gheață ale Enceladus (luna lui Saturn) sau Europa (luna lui Jupiter), dacă temperaturile cresc de la -198 de grade Celsius, respectiv -160 de grade Celsius. Desigur, aceste modificări nu var avea loc mai devreme de câteva miliarde de ani, dar cercetarea ne dă de înțeles că există speranță de viață în Univers, chiar și pe cele mai reci planete. De obicei, oamenii de știință caută candidate pentru a susține viață printre planetele cu vârste medii, precum Soarele. Acest nou studiu ne indică faptul că ar trebui să ne orientăm și către sistemele care conțin stele bătrâne și aproape muribunde.

Echipa a identificat deja 23 de stele roșii gigantice, aflate la 100 de ani lumină distanță de Pământ, în care văd potențialul de a încălzi noi habitate pentru viață. Studiul a fost acceptat de Astrophysical Journal, dar între timp poți să îl citești integral pe arXiv.org.