Spune-mi ce laptop ai și îți voi spune dacă te poți numi gamer sau nu
Ți-am atras atenția? Bine. Scopul meu cu acest articol nu este de a te enerva sau de a porni un război între cei care preferă PC-ul și cei care preferă consolele, când vine vorba despre gaming (cu toate că… PC master race!). Scopul meu este să-ți arăt cât de mult a evoluat tehnologia în cei câțiva ani care au trecut de când ți-ai achiziționat tu laptopul pe care îl folosești acum și de ce uneori un laptop poate fi o soluție mai eficientă decât un PC de tip desktop.
În ultimii ani, dezvoltatorii de jocuri s-au mișcat foarte rapid când vine vorba despre grafica titlurilor pe care care le-au lansat (sau urmează să le lanseze). De asta, e posibil să fi văzut deja clipuri cu jocuri rulând la rezoluție 4K și 60fps sau jocuri proiectate special pentru căștile de realitate virtuală, jocuri cu grafică atât de avansată încât ai impresia că te uiți la un film.
Dacă laptopul pe care îl folosești pentru gaming e mai vechi de trei sau patru ani, sunt șanse foarte mari să nu poți experimenta acel grad de detaliu descris mai sus, nici să te bucuri în niciun fel de jocurile VR care urmează să iasă pe piață. Fie că vrei să recunoști sau nu, să fii gamer înseamnă și să ai acea ambiție nestăvilită de a fi cel mai bun și acea curiozitate de a testa cât mai multe titluri, pentru a-ți umple profilul de Steam cu cât mai multe ”trofee”, iar asta nu se poate fără un sistem pus la punct și pregătit pentru cele mai noi provocări. În contextul acesta, te poți numi, cu adevărat, gamer?
Partea bună este că poți găsi foarte ușor un laptop care să îl înlocuiască pe cel actual. Înainte de a intra în detalii despre motivele pentru care un laptop puternic ar putea fi o alegere mai bună decât un PC desktop, îți voi scrie câteva rânduri privind lucrurile pe care să le cauți atunci când te uiți după un laptop nou de gaming.
Sufletul oricărui PC este procesorul – asta se aplică oricărui tip de PC și o știe (sper eu) oricine. Un procesor mai nou nu înseamnă doar o viteză mai mare, ci și acces la cele mai noi tehnologii de transfer, o eficiență energetică mai mare și o optimizare mai bună pentru cele mai ”proaspete” jocuri. Un procesor bun nu stă doar în frecvență, ci și în numărul de threaduri și de nuclee, dar și în tehnologiile proprietare pe care le are la dispoziție. În cazul în care ești amator de MOBA, MMORPG sau de titluri precum Counter Strike, caută un laptop dotat cu un procesor Intel Core i5 cel puțin de generația a cincea. Avantajul este că plăcile video incorporate pe aceste modele ar trebui să fie suficiente pentru a-ți reda la calitate bună și la un FPS ridicat titlurile menționate anterior.
Optim ar fi, totuși, să alegi un laptop cu un procesor Intel Core i7. În cazul acesta, vei descoperi că există dispozitive cărora le poți face overclocking (le poți supratacta), iar acestea au terminația K după numărul modelului. Un procesor Intel Core i7 este o idee bună deoarece și plăcile video integate pe aceste modele sunt mai puternice și, cel mai probabil, laptopurile pe care vin instalate au și plăci video dedicate. Cu toate că acum ești mulțumit cu niște jocuri care nu au cerințe mari, nu se știe niciodată pe ce titlu nou ți se pune pata și nu cred că ai vrea să fii ”obligat” să-ți schimbi din nou laptopul după un an sau doi.
Gamerii axați pe cele mai noi și mai pretențioase titluri, cei care vor rezoluție 4K și posibilitatea de a se juca în VR trebuie neapărat să se orienteze către modele cu procesoare Intel Core i7 și plăci grafice dedicate. De regulă, studiourile care vor să uimească la capitolul grafică vor lansa jocuri făcute în așa fel încât să meargă cu setările la maximum doar pe cele mai puternice platforme, iar experiența ta nu ar fi aceeași dacă ai parcurge jocul cu efectele vizuale la jumătate din potențialul lor. Acum, să fim serioși – contează povestea, contează gameplay-ul, dar contează enorm de mult și detaliile grafice dintr-un joc, chiar dacă mulți nu vor să recunoască acest lucru.
Și, fie că faci parte din prima sau din a doua categorie, RAM-ul are o importanță majoră, indiferent de tipurile de jocuri pe care le preferi. Trebuie să iei mereu în considerare că sistemul de operare va consuma, din oficiu, din memoria RAM, la fel și programele care rulează în fundal (de exemplu, antivirusul), așa că trebuie să te asiguri că laptopul tău are suficient RAM cât să-ți încarce și jocul în parametri optimi. Optim ar fi să cauți un gadget cu minimum 8GB memorie RAM și dacă vrei să faci și streaming pe Youtube sau Twitch în timp ce te joci, 16GB RAM sunt recomandați.
Spațiul de stocare are și el importanța lui. În primul rând, jocurile noi au nevoie de mult spațiu, așa că orientează-te către laptopuri cu cât mai mult. Există modele cu hard disk de 1TB și sunt demne de luat în calcul, dar pentru cei care vor performanțe maxime sunt indicate modelele cu SSD inclus sau cu hard disk hibrid (care rulează sistemul de operare și programele importante de pe SSD și restul conținutului de pe HDD).
Când vine vorba despre monitor, încearcă să nu cobori sub rezoluția full HD și reține că există și modele cu display de 17 inch, care oferă o imagine mai mare, dar care scad din portabilitate. Gândește-te bine cât de mult ai de gând să te plimbi cu laptopul și apoi ia o decizie în acest sens.
Și, pentru că gamingul nu este doar o pasiune, ci este un stil de viață, și designul carcasei este important. Poți opta pentru un laptop cu un design futurist și agresiv care spune despre tine că iei în serios toate jocurile pe care le încerci.
Cam astea ar fi sfaturile pentru achiziționarea unui laptop de gaming nou. Alte informații, dar și sugestii de cumpărare, găsești pe site-ul iq.intel.ro, iar mai jos am alcătuit și o listă de motive pentru care un laptop de gaming ar putea fi o idee mai bună decât un PC desktop.
Portabilitatea este primul și cel mai important motiv de pe această listă. Fie că nu te poți dezlipi de jocul preferat când pleci în concediu sau în deplasare, sau ești amator de LAN Party-uri, un laptop e mult mai ușor de cărat după tine și de instalat. Îl pui în ghiozdan, îl scoți din ghiozdan, îl aprinzi, te joci. În plus, cum un PC nu este neapărat doar o mașinărie pentru gaming, ci poate fi și o unealtă de entertainment sau productivitate, nu strică să ai un dispozitiv cât mai bun la dispoziție și pentru orice alte sarcini ai avea. Un laptop poate fi luat la școală, pentru a lua notițe în timpul cursurilor, poate fi luat la o cafenea, pentru a termina un eseu important, poate fi adus la birou, pentru a face o prezentare specială, sau poate fi ținut în poală în avion, în autocar sau în tren, când ești pe drumuri din diverse motive. Portabilitatea este motivul principal pentru care majoritatea persoanelor aleg un laptop în detrimentul unui PC desktop, iar acest motiv se aplică și în cazul gamerilor.
Pe lângă asta, nu trebuie să investești și într-un monitor performant sau într-o tastatură bine calibrată, deoarece un laptop bun de gaming vine cu ele la pachet. Dacă laptopul tău e luat acum câțiva ani, înseamnă că șansele sunt mici să te bucuri de rezoluția full HD și egale cu zero când vine vorba de rezoluția 4K. Un monitor separat, cu toate că are timp de reacție ceva mai buni și dimensiuni mai generoase înseamnă încă un spațiu ocupat pe birou și încă o gaură în buget. Laptopurile de gaming lansate în ultimul timp vin cu display-uri full HD sau 4K care oferă culori bune și timpi de răspuns mai mult decât decenți.
Un alt motiv pentru care un laptop poate fi considerat o opțiune mai bună este factura la curent. Cu toate că PC-urile sunt mai puternice, ele și consumă considerabil mai mult curent electric. Pe lângă faptul că economisești bani pe termen scurt (pentru că nu mai trebuie să investești în periferice), cu un laptop economisești și pe termen lung, pentru că facturile la curent vor fi considerabil mai mici.
Spor la treabă. Adică la joc!