12 ian. 2016 | 18:27

Sonda spațială Philae a murit definitiv

ACTUALITATE
Sonda spațială Philae a murit definitiv

Faimoasa sondă spațială care a reușit să aterizeze pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko și să trimită date esențiale către Pământ, a pierdut contactul radio cu Centrul Aerospațial German, probabil, definitiv.

După ce Philae a aterizat pe Abydos, numele dat locației finale unde sonda s-a plasat, aceasta a transmis date despre rocile și suprafața pe care stă. Momentan Philae se află pe un strat de praf subțire de 3cm care la rândul lui e împrăștiat pe o suprafață compactă de gheață și praf. Datele oferite de sondă în legătură cu temperatura cometei arată că aceasta fluctuează între -180 de grade Celsius noaptea și -145 de grade ziua.

Aparent, cercetătorii nemți au pierdut la un moment dat contactul cu sonda și nu au reușit să reia contactul cu aceasta. Nemții speculează că fie aceasta nu are destul curent rămas în baterii să execute un protocol de întoarcere a semnalului, fie semnalul de pe Pământ nu a ajuns până la Philae. Între timp, Rosetta o altă sondă a ESA va mai trece pe lângă 67P/Churyumov-Gerasimenko în ianuarie, ocazie cu care cercetătorii vor mai încerca să reia contactul cu Philae pentru ultima oară. Aceștia se îndoiesc, însă, că așa ceva va mai fi posibil, de vreme ce Philae stă într-o poziție periculoasă ce probabil i-a afectat antenele, acoperindu-le complet cu praf.

Ianuarie este ultima lună în care cercetătorii nemți vor mai încerca să contacteze sonda spațială. După aceea cometa va fi departe de Soare, temperaturile scăzând mult prea mult ca să mai poată funcționa în vreun fel. Datele pe care Philae le-a trimis înapoi pe Pămând sunt excepționale iar misiunea a fost, până la urmă, aproape îndeplinită.