28 dec. 2016 | 07:43

Primul Smart TV infectat cu malware e un precedent periculos

ACTUALITATE
Primul Smart TV infectat cu malware e un precedent periculos

Smart TV-urile au devenit din ce în ce mai accesibile, dar transformarea unuia în bibelou din cauza unei infecții cu malware ar trebui să vă îngrijoreze.

Cele mai multe Smart TV-uri reprezintă o investiție foarte bună. Vă ajută să vedeți conținut de pe telefon pe un ecran mai mare, vin la pachet cu jocuri, YouTube sau chiar și un browser de internet. Se pare însă că apropierea ca funcționalitate de PC-urile clasice implică și aceleași seturi de vulnerabilități. Cu alte cuvinte, riscați să vă infectați TV-ul cu malware cu consecințe dezastruoase. Chiar și dacă este făcută publică o vulnerabilitate periculoasă în sistemul de operare al TV-ului, producătorii nu oferă actualizării pentru Smart TV-urile cu o vechime de 2-3 ani.

Deși astfel de scenarii negative nu par a fi ancorate în realitate, tocmai a fost sesizată prima infecție cu malware care a transformat un TV în bibelou. După cum se poate vedea în imaginea de mai sus, a fost vorba de un ransomware care implica plata unei sume de 500 de dolari pentru deblocarea televizorului. Smart TV-ul în cauză a fost un LG de acum câțiva ani și, din câte se pare, compania refuză să ofere o soluție pentru resetarea sa la parametrii din fabrică. Ca urmare, a devenit complet inutil, iar plata sumei de 500 de dolari s-ar putea să depășeacă valoarea televizorului.

Cazul a fost raportat de cei de la Android Police  și a plecat de la o postare pe Twitter a unui american cu numele de Darren Cauthon. Respectivul a fost foarte supărat pe situație, dar mai mult s-a frustrat din cauza atitudinii celor de la LG. În definitiv, era doar o problemă software, iar dacă ar fi existat o metodă publică prin care aparatului să poată fi resetat, nimeni nu ar fi avut de suferit. Rămâne să vedem dacă astfel de situații îngrjiorătoare deveni mult mai dese sau a fost doar de un caz izolat.smart tv infectat cu malware

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele