27 iul. 2016 | 13:30

Shazam pentru flori ar putea veni de la Microsoft

ACTUALITATE
Shazam pentru flori ar putea veni de la Microsoft

Telefonul din buzunar ne ajută să ajungem foarte rapid la o informație pe care nu o cunoaștem, iar în curând, datorită Microsoft, s-ar putea să ne ajute să aflăm denumirea florilor cu care interacționăm.

În urmă cu aproximativ 8 ani, tehnologia din spatele Shazam a fost considerată ca fiind revoluționară. În definitiv, părea imposibil ca ridicând telefonul lângă o boxă să afli melodia care se aude la radio. Principial, Microsoft vrea să facă ceva similar pentru flori. Nu de alta, dar pe lângă trandafiri, lalele, garoafe, zambile, cale și alte câteva specii, cei mai mulți dintre noi au dificultăți majore în a identifica florile cu care interacționează.

Noul proiect este detaliat pe o pagină a blogului Microsoft Research și se pare că se află într-un stadiu destul de avansat. Pentru materializarea sa, gigantul din Redmond a inițiat o colaborare cu un grup de botaniști chinezi. Momentan, sistemul este definit doar prin asocierea de termeni ,,flower recognition project”.

Dacă va ajunge vreodată un produs comercial sau o aplicație gratuită pentru smartphone, Smart Flower Recognition System va deveni realitate în mare parte datorită Institutului de Botanică din cadrul Acadamiei Chinezești de Științe. Aceaștia vor servi o bază de date de aproximativ 2,6 milioane de imagini, în timp ce Microsoft va aduce ecuației algoritmul său foarte performant de recunoaștere a imaginilor.

Se pare însă că va mai dura mult până când ne vom putea bucura cu toții de Smart Flower Recognition System, deoarece trebuie finisată o rețea neurală de analiză ce procesează 20 de straturi de informații. ,,Motorul de recunoaștere a florilor permite experților în domeniu să se implice în distribuția și achiziția de plante din China într-un mod mai eficient. În plus, același motor poate ajuta oamenii obișnuiți care au un interes puternic în flori să dobândească mai multe cunoștințe.” Astfel de definit potențialul viitoarei aplicații Zheping Xu, director adjunct la IBCAS.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele