10 aug. 2016 | 14:18

Seagate a construit cel mai mare SSD, dar nu pentru utilizatorii de rând

ACTUALITATE
Seagate a construit cel mai mare SSD, dar nu pentru utilizatorii de rând

Cei de la Seagate au creat un SSD cu o capacitate uriașă.

În urmă cu aproximativ un an au lansat cel mai subțire hard disk extern din lume sub forma atrăgătorului Seven, iar în luna iulie a acestui an, Seagate a reușit să aducă pe piață cel mai mare hard disk pentru utilizatorii casnici. Seagate Barracuda Guardian includea modele de capacități diferite pentru toate bugetele, dar cel mai impresionant dintre ele era vârful de gamă, de 10TB.

Acum, compania a decis să se autodepășească, prin crearea celui mai mare SSD văzut vreodată. Dispozitivul a fost prezentat în cadrul evenimentului Flash Memory Summit din Sillicon Valley, sub forma unei ”demonstrații de tehnologie”. După cum scriu cei de la PC World, asta ar putea însemna că dezvoltatorii încă mai au de rezolvat mici probleme până la lansarea pe piață. Seagate a reușit să ajungă la această capacitate folosindu-se de peste o mie de chip-uri 3D NAND, incluse în hard-ul de 3,5 inci.

Potrivit publicației Register, nu există încă informații în legătură cu durata de viața a dispozitivului, însă Seagate a menționat că va fi nevoie de 17 astfel de SSD-uri pentru a ajunge la o capacitate de 1PB (petabyte). Desigur, niciun utilizator de rând nu ar avea nevoie de o unitate de stocare atât de mare, motiv pentru care hard-ul de 60TB nu este destinat decât companiilor (având un preț mult prea mare pentru omul de rând).

Viteza de citire este de 1,5GB/secundă, în timp ce viteza de scriere ar fi de 1GB/secundă. Mai mult decât atât, oficialii companiei au sugerat faptul că am putea vedea o versiune de 100GB în viitorul apropiat. Pentru a vă face o idee mai bună în legătură cu capacitatea noului hard-drive, trebuie să știți că acesta ar putea include în jur de 400 de milioane de melodii, sau nu mai puțin de 12.000 de filme pe DVD.