03 aug. 2016 | 15:29

Samsung Galaxy Note 7 nu este pentru voi

OPINII
Samsung Galaxy Note 7 nu este pentru voi

Samsung Galaxy Note 7 a fost lansat oficial marți seară și este un Samsung Galaxy S7 edge cu S Pen. Dacă sunteți de acord cu afirmația anterioară, înseamnă că Samsung Galaxy Note 7 nu este pentru voi, iar sud-coreenilor nu le pasă de asta. 

[related]

Samsung Galaxy Note 7 trebuia să se numească, de fapt, Note 6, dar Samsung a decis să aducă gama Note ”la zi”, și să aibă în paralel pe piață Note 7 și S7 (cele două vârfuri de gamă). Și, în caz că vă așteptați ca specificațiile să fi sărit și ele o generație, veți fi dezamăgiți. La o primă inspecție, Samsung Galaxy Note 7 ar fi meritat denumirea de Galaxy Note 5E (E venind de la Edge). Voi trece în revistă caracteristicile phabletului și apoi vă voi explica și titlul.

Galaxy Note 7 este construit în jurul unui display curbat pe margini de 5,7 inch și rezoluție QHD. Sub acesta lucrează un procesor Exynos 8890 și 4GB memorie RAM, la fel ca în cazul Samsung Galaxy S7 și S7 edge. Camerele sunt și ele la fel ca cele de pe smartphone-urile lansate în februarie, adică foarte bune. Bateria este de 3,500 mAh, ceva mai mică decât cea de pe S7 edge (model care are și un display ceva mai micuț, de 5,5 inch). Ca noutăți mai notăm rezistența la apă și cardul microSD, portul de încărcare de tip USB Type C, dar și stylusul îmbunătățit. Nimic spectaculos, nu-i așa? Este un Note 5E sau un S7 edge S (S-ul venind de la Stylus), nu-i așa?

Nu-i  așa. Cel puțin nu e chiar așa. Unul dintre aspectele hardware pe care nu l-am menționat până acum este scannerul de iris. Poate părea un briz-briz tehnologic complet inutil pentru omul obișnuit (și chiar este), dar este o funcționalitate care, asociată cu o platformă software sigură, crește considerabil valoarea dispozitivului, cel puțin pentru o anumită categorie de persoane. Platforma aceea există și se numește Samsung Knox, iar categoria menționată anterior este formată din angajați guvernamentali, din agenți ai serviciilor de securitate, din persoane cu acces la informații delicate și din directori de multinaționale. Iar Samsung va profita berechet de această situație, chiar dacă ție – cititorule, pasionatule de tehnologie, angajatule, obișnuitule – nu îți face cu ochiul noul smartphone.

”Dar dacă cele de mai sus sunt adevărate și nu fac parte din seria de gânduri paranoice ale unui jurnalist care a citit prea multe povești conspiraționiste, de ce nu a făcut Samsung o gamă cu totul și cu totul nouă de telefoane pe care să o adreseze exclusiv publicului «secretos»?”

Înainte să continui, voi trece puțin prin istoria seriei Note pentru a vă face o idee despre cum am ajuns la această concluzie. Primul Samsung Galaxy Note a fost prezentat în 2011, la IFA. Avea un display HD de 5,3 inci, 1GB memorie RAM și un stylus. Era imens față de micuțul Samsung Galaxy SII, care măsura 4,3 inci și avea o rezoluție de numai 480×800 de pixeli. Primul Note a fost revoluționar, aducând un display de dimensiuni considerabile, performanță bună și un stylus optimizat. El a arătat tuturor că telefoanele cu display mare își au rostul și au creat o piață pe care până și Apple a putut să-și desfășoare taraba, odată cu iPhone 6 Plus. Următoarele smartphone-uri din gama Note au fost și ele revoluționare, chiar dacă impactul lor nu a fost la fel de mare. Mereu au fost mai puternice decât dispozitivele din gama S, au avut camere mai bune și au venit cu funcționalități interesante. De exemplu, filmarea 4K a ajuns la Samsung pe un dispozitiv Note, abia apoi pe cele din gama S. Curbura a venit pe Note (chiar dacă pe prototipul Note Edge), la fel și rezoluția QHD. Totuși, Note 5 nu a mai fost un dispozitiv atât de interesant. Noi l-am numit cel mai bun smartphone al anului trecut pentru că rezolva unele dintre probleme Samsung S6 și S6 edge, dar nu venea cu nimic special, ci cu un plus de performanță și de autonomie. Anul acesta, Samsung Galaxy Note 7 are aceeași performanță ca și S7 și S7 edge, are aceeași cameră foto, autonomie similară cu modelul S7 edge.

Dar până la Note 7, seria Note, cu toate că a fost mereu catalagotă drept una business (parțial și pentru a-i justifica prețul mai mare), a fost o serie de telefoane de care se putea bucura orice persoană care voia cel mai puternic smartphone și cea mai bună experiență de vizionare. Acum, acele persoane nu vor avea de ce să cheltuie ceva mai mult, pentru că se pot bucura de aceleași avantaje folosind telefoane din seria S.

2016 este anul în care gama Note a devenit una cu adevărat business și în care a țintit un public cu totul și cu totul diferit, iar asta ar putea fi bine pentru Samsung. Odată cu moartea Blackberry (să nu ne mai învârtim în jurul cozii, compania e pe butuci și nu-și va mai reveni vreodată), s-a eliberat o piață enormă: cea a dispozitivelor securizate, gata să fie folosite în medii în care siguranța este prioritatea numărul 1. Unii au fugit către iPhone-uri, dar ecosistemul Apple fiind unul închis, nu se pot controla la sânge anumite aspecte. În plus, în ultimii ani, dispozitivele cu iOS au devenit și ele ținte directe ale hackerilor, iar aceștia au reușit, nu de puține ori, să treacă peste măsurile de securitate impuse de gigantul din Cupertino.

Companii precum Blackphone nu au suficient capital de imagine pentru a reuși să convingă guvernele să investească în ele. Restul producătorilor mari de smartphone-uri sunt din China (și asta nu e bine), iar dezvoltarea unui sistem propriu ar costa prea mult. Samsung are ocazia să iasă în evidență și să câștige și mai mult teren pe această piață. Deja are contracte cu diverse instituții americane, iar Note 7 ar putea fi argumentul de care ar avea nevoie pentru a câștiga și mai multe parteneriate de acest tip.

”Samsung nu a introdus nimic nou pentru utilizatorii de rând (nu lucruri care nu există și pe modelele din gama S), dar a adăugat două funcționalități care țin de securitate – scannerul de iris și Secure Folder”

Un extras din comunicatul oficial de presă spune cam așa: ”Samsung înțelege cât de importantă este pentru utilizatori protejarea datelor personale pe telefonul mobil. Galaxy Note7 oferă un grad ridicat de protecţie prin îmbinarea platformei de securitate Samsung Knox cu tehnologii avansate de securizare biometrică, precum scanarea de amprente și scanerea irisului pentru deblocarea telefonului. Smartphone-ul oferă mai multe moduri de deblocare, în funcție de preferința fiecărui utilizator. De asemenea, Galaxy Note7 introduce un nou nivel de securitate prin Secure Folder – un folder separat care permite păstrarea informațiilor private și personale în condiții de siguranță. Funcția de scanare a irisului poate fi folosită și pentru securizarea achizițiilor realizate prin Samsung Pay”.

Acesta este cel de-al doilea paragraf din comunicat, primul fiind cel despre S Pen (adică motivul pentru care dispozitivul a primit denumirea ”Note”). Samsung nu a introdus nimic nou pentru utilizatorii de rând (nu lucruri care nu există și pe modelele din gama S), dar a adăugat două funcționalități care țin de securitate – scannerul de iris și Secure Folder. La scurt timp după ce ni s-a dovedit că senzorul de amprentă poate fi păcălit cu relativă ușurință, Samsung adaugă un nou nivel de securitate care, din câte putem presupune, este mai greu de păcălit.

Dar dacă cele de mai sus sunt adevărate și nu fac parte din seria de gânduri paranoice ale unui jurnalist care a citit prea multe povești conspiraționiste, de ce nu a făcut Samsung o gamă cu totul și cu totul nouă de telefoane pe care să o adreseze exclusiv publicului ”secretos”? Pentru că ar fi ieșit în pierdere. Alegând să creeze un dispozitiv cu aparențe mass-market, sud-coreenii vor prinde o parte și din plaja obișnuită de utilizatori (cei care vor un telefon cu stylus, cei care vor cel mai nou dispozitiv Samsung, cei care vor un telefon premium). În acest fel, ne-au agățat și pe noi, cei care lucrăm în presă, și am scris mult despre acest dispozitiv. Suficient de mult încât să îl facem popular chiar înainte de lansare, iar asta ajută mult și în negocierile duse la cele mai înalte nivele. Trebuie să nu uităm că cei aflați în fruntea divereselor agenții de securitate sau la cârma celor mai mari companii din lume sunt tot oameni și le pasă de aspectul dispozitivelor, le pasă de statutul pe care îl oferă un telefon, de faptul că acel telefon trebuie să pară, în același timp, unul obișnuit, pentru a nu-i da de gol în anumite situații.

Soluția Samsung Knox este recunoscută drept una dintre cele mai bune și mai sigure, iar asta am auzit și în cadrul unui interviu cu un reprezentat Kaspersky. Adaugă la ea un smartphone superb din toate punctele de vedere pe care poți vedea și filme, dar și un scanner de iris care transformă orice funcționar public în James Bond și obții Note 7, un telefon care nu este pentru voi, ci pentru cei care vă conduc.