26 nov. 2016 | 10:56

Inteligența artificială poate identifica viitorii infractori printr-o simplă analiză facială

ACTUALITATE
Inteligența artificială poate identifica viitorii infractori printr-o simplă analiză facială

Viitorul distopic este cu un pas mai aproape, asta după ce inteligența artificială a învățat să deosebească infractorii de cetățenii cinstiți.

Noul algoritm de calculator a fost dezvoltat de doi ingineri de la Shanghai Jiao Tong University. Această inteligență artificială are capacitatea de a deosebi cetățenii ce respectă legea de infractori, printr-o simplă analiză facială. Pentru unii, poate acesta este cel mai mare indiciu pentru faptul că ne apropiem de traiul într-o lume distopică. Cu toate acestea, este extrem de improbabil ca o astfel de tehnologie să fie folosită pentru a aresta oameni preventiv pentru infracțiunile pe care le-ar putea săvârși în viitor.

Inteligența artificială a analizat 1856 de fotografii cu portrete, iar aproximativ jumătate dintre acestea aparțineau unor infractori deja condamnați în trecut. Algoritmul a fost capabil să descopere o serie de caracteristici distinctive în trăsăturile indivizilor, ceea ce a ajutat calculatorul să deosebească între rău-făcători și oamenii obișnuiți. Astfel, algoritmul a descoperit cu o precizie de aproximativ 90% cine sunt infractorii și cine nu, arată iflscience.com.

Articolul publicat de cercetători arată că inteligența artificială analizează curbura buzelor, distanța dintre colțurile interioare ale ochilor, dar și unghiul dintre nas și gură. De asemenea, aceștia arată că tipologiile pot fi încadrate în două mari varietăți. Trei structuri faciale diferite aparțin varietății oamenilor de rând, iar alte patru intră în varietatea infractorilor.

Este foarte puțin surprinzător faptul că acest studiu a iscat o serie de controverse. Mulți dintre criticii acestei cercetări susțin că o astfel de categorizare nu este deloc etică, dar acuză și că o asemenea testare intră într-o zonă gri a încrederii în știință. Asta se întâmplă deoarece, în trecut, s-a arătat în repetate rânduri că nu există o corelație între asocierile dintre caracteristicile fizice și trăsăturile de personalitate.