22 ian. 2016 | 16:11

Primul masacru din istorie dovedește că omul are violența în ADN

ACTUALITATE
Primul masacru din istorie dovedește că omul are violența în ADN

Violenţa a fost dintotdeauna parte integrantă a comportamentului uman, dar originile războiului și tendinței omului de a-și rezolva problemele prin violență are o istorie controversată.

O nouă descoperire ar putea elucida parțial misterul originii violenței oamenilor, indicând poate locul primului masacru al omenirii. Se pare că acum 10.000 de ani, pe malul lacului Turkana din Kenya, un grup de vânători-culegători îşi ataca şi măcelărea adversarii. În urma lor, au lăsat mulți morţi, având craniile sfărâmate şi corpurile străpunse de săgeţi.

Cei implicaţi în conflict, spun cercetătorii Universităţii din Cambridge, au fost ucişi în mod aleatoriu, dat fiind faptul că, din cele 12 schelete complete descoperite de arheologi în anul 2009, 10 prezentau urme ale unei morţi violente. Rămăşiţele altor 15 indivizi au fost scoase la lumină în cadrul aceluiaşi sit din Kenya și indiciile că ar fi murit în același masacru sunt destul de clare, scrie James Gorman pentru Seattle Times.

Fragmentele osoase reprezintă urmele unui conflict extrem de violent. Craniul unuia dintre cei implicaţi în luptă a fost străpuns de două săgeţi şi păstra urma unei lovituri puternice, provocate, cel mai probabil, cu o bâtă. În timpul aceluiaşi atac, o femeie însărcinată cu un fetus cu o vârstă aproximată la 24-36 de săptămâni a fost ucisă de cu o lovitură puternică în cap. Scheletul ei a fost descoperit într-o poziţie care sugerează că femeia a fost legată cu mâinile la spate înainte de a fi ucisă.

Marta Mirazon Lahr şi Robert Foley de laUniversitatea Cambridge, împreună cu Turkana Basin de la Institutul din Nairobi, Kenya şi echipa lor de cercetare susţin că descoperirea din situl Nataruk ar putea reprezenta primul masacru din istoria omenirii, luând în considerare faptul că scheletele identificate aparţin unor persoane care au trăit în urmă cu 10.000 de ani. Luke Glowacki, cercetător în antropologie biologică la Universitatea Harvard, a fost de acord cu faptul că nu există o descoperire similară acesteia.

Douglas Fry, profesor de antropologie în cadrul Universităţii din Alabama, este de părere că descoperirea făcută în apropierea lacului kenyan este, fără îndoială, un masacru provocat intenţionat. Cu toate acestea, nu există destule dovezi pentru a afirma că evenimentul a fost un război în adevăratul sens al cuvântului.

Fry crede că vânătorii nomazi erau prea puțin dispuși să se războiască între ei. Motivul îl reprezintă faptul că vânătorii-culegători nu erau organizaţi în grupuri sociale, capabile să se implice într-o astfel de acţiune, ci, mai degrabă, ei se aflau în faza de tranziţie spre a constitui comunităţi stabile. Profesorul susţine că doar dacă vor fi descoperite fortificaţii, aşezări construite în locuri ferite sau simboluri reprezentând conflicte,  se va putea vorbi de existenţa unui război.

În anul 2009, cercetătorii Institutului din Nairobi descopereau în situl Nataruk, din apropierea lacului kenyan Turkana, zeci de schelete şi fragmente osoase, care prezentau urme de violenţă severă. Leziunile nu prezentau semne că ar fi fost tratate, ceea ce înseamnă că acestea s-au aflat printre cauzele care au dus la decesul victimelor. Mai mult decât atât, poziţiile în care au fost descoperite scheletele demonstrează faptul că nu s-a făcut niciun efort pentru ca victimele să fie înmormântate.

Specialiştii susţin că populaţia din acea zonă se afla în plină expansiune, ceea ce ar fi dus la apariţia unor neînţelegeri între comunităţile aflate în căutare de noi teritorii. De asemenea, o altă cauză a conflictului ar fi putut fi goana după resurse. În acea perioadă, Lacul Turkana era o zonă foarte fertilă. Un alt element interesant e faptul că nu au fost găsite rămășițe de copii mai mari de șase ani, ceea ce poate indica faptul că au fost răpiți. Arheologii susţin că descoperirea făcută de ei s-ar integra perfect acestei teorii şi, mai mult decât atât, ea ar reprezenta prima dovadă a unui conflict premeditat.