28 nov. 2016 | 17:09

Prim-ministrul Indiei vrea o societate fără bani lichizi

ACTUALITATE
Prim-ministrul Indiei vrea o societate fără bani lichizi

Narendra Modi, prim-ministrul Indiei, tocmai a interzis bancnotele de 500 și 1.000 de rupii, din cauza corupției și falsificării.

Mai mult decât atât, politicianul și-a exprimat ambiția de a contura o societate care să nu fie bazată pe bani cash. Bancnotele respective reprezentau 80% din banii aflați în circulație în India, așa că interzicerea lor a lăsat o mulțime de oameni fără numerar. Modi a spus, potrivit celor de la Gizmodo, că ar vrea să se facă trecerea treptată de la o societate cu mai puțin numerar la o societate complet lipsită de numerar.

Totuși, acesta a admis că o societate 100% lipsită de bani cash nu este posibilă deocamdată, dar ar vrea ca oamenii să intre mai repede în lumea digitală. Momentan, aproximativ 90% din tranzacțiile din India se fac pe bază de numerar. Trecerea la o societate fără bani gheață ar genera numeroase probleme logistice, dar și culturale.

În acest moment, nu există suficiente instalații necesare pentru metodele de plată digitală, iar oamenii nu sunt familiari cu modul în care le-ar putea folosi. Modi i-a rugat pe cei tineri să îi învețe chestiuni tech și pe cei mai puțin familiarizați cu domeniul. Desigur, dacă va deveni vreodată realitate, ideea de societate fără numerar ar fi un proiect pe termen lung. Oricum, Modi și-a demonstrat deja disponibilitatea de a lua decizii radicale, cu consecințe negative imediate.

Chiar dacă scopul acestui demers e de a înlătura corupția, și plățile digitale vin cu problemele lor: breșe de securitate, date personale vulnerabile și piețe negre virtuale.