Acuratețe la secundă: fizicienii au creat cel mai precis ceas din lume
Fizicienii nemți au creat cel mai precis ceas de pe Pământ, reușind să atingă un nivel de acuratețe fără precedent.
L-au numit ceas optic cu un singur ion, iar dispozitivul funcționează prin măsurarea frecvențelor de vibrație a ionilor de yterbiu, pe măsură ce aceștia oscilează înaine și înapoi, de sute de trilioane de ori de secundă, între nouă niveluri diferite de energie. Acești ioni sunt prinși între niște zăbrele optice de laser, care permit oamenilor de știință să numere ticăiturile pe secundă ale yterbiului cu o precizie uimitoare. Ceasul nu va pierde și nu va câștiga nicio secundă în plus, timp de miliarde de ani.
Până de curând, cele mai precise ceasuri erau cele atomice de cesiu, care conțineau un pendul de atomi susceptibili la radiația microundelor. Pe aceste ceasuri se bazează definiția oficială a secundei, potrivit standardelor internaționale. Potrivit celui mai precis astfel de ceas, o secundă este perioada de timp care se desfășoară pe durata a 9,192,631,770 cicluri de radiație produse de tranziția între două niveluri ale atomului de cesiu 133, notează Science Alert.
Aparent, noul ceas dezvoltat de experții de la Physikalisch-Technische Bundesanstalt din Germania este de 10 de ori mai precis decât cel mai precis ceas atomic cu cesiu. Primul ceas atomic a fost construit în 1949, în Statele Unite ale Americii, la Biroul Naţional de Standarde, dar nu a atins performanţe deosebite. Louis Essen a început să îmbunătăţească design-ul original. În 1959 apare Caesium II. Aceste modificări au mărit precizia până la o secundă la 2.000 de ani. Tehnologia a continuat să progreseze.
În 1964, modelul HP5060A ridică gradul de precizie la o secundă la 6.000 de ani. În 1993, Institutul Naţional de Standarde şi Tehnologie (NIST) din SUA construieşte NIST-7, un ceas atomic cu cesiu care folosea laseri în locul magneţilor pentru a separa atomii înainte şi după trecerea prin tubul în care sunt bombardaţi cu unde radio. Precizia: o secundă la 800.000 de ani. Începând cu 1967, secunda a fost redefinită pe baza proprietăţilor atomului de cesiu.