Playtest – Pebble Time Round este cel mai simpatic smartwatch pe care ți-l poți cumpăra
Pebble Time Round a ajuns de curând în România, prin intermediul Orange, și am avut și noi ocazia să ne jucăm ceasul color al companiei care, practic, a inventat piața smartwatch-urilor.
Pebble este o companie care a luat naștere în urma unueia dintre cele mai de succes campanii de pe Kickstarter. Primul ceas inteligent, Pebble, a adunat rapid o comunitate în jurul lui și oferea notificările de pe telefon la încheietură, o serie de ”fețe” (n.red. – watchface-uri) drăguțe și autonomie mai mult decât decentă.
Din păcate, cu toate că era, pe atunci, o bijuterie tehnologică, ceasul Pebble nu putea fi considerat un dispozitiv frumos.
Compania a învățat, odată cu trecerea timpului, că dacă vrea să ajungă la un public mai mare, va trebui să înceapă să scoată gadgeturi care arată mai mult a accesorii vestimentare decât a… ei bine, gadgeturi.
Prima mișcare în acest sens a fost Pebble Steel, dar acelui gadget îi lipsea un lucru, oferit de concurența deja stabilită pe piață: display-ul color. Pebble Time Round rezolvă și acest aspect, chiar dacă face câteva compromisuri.
Haideți să vedem ce știe să facă mai exact.
Pro și contra Pebble Time Round
Primul aspect pe care îl iei în considerare în momentul în care îți alegi un ceas este designul. Primul ceas rotund al celor de la Pebble are un design stilat, iar uneori poți să juri că este un ceas clasic. Eu prefer ceasurile cu cadran rotund, deci modelul Pebble Time Round este pe gustul meu. Dacă este să analizăm ceasurile altor companii, am putea spune că cei de la Pebble au făcut o alegere bună din acest punct de vedere. Din păcate, ceasul este foarte subțire. De ce zic din păcate? Nu am mâinile groase. Din contră, dacă ai face abstracție de păr, ai putea spune că mâinile mele sunt cele ale unei femei înalte. Totuși, ceasul Pebble Time Round este atât de subțire încât am simțit că este prea mic pentru încheietura mea. De regulă, eu port un smartwatch Moto 360, care mi se pare prea butucănos, dar modelul Pebble a sărit în extrema cealaltă. Ceasul este metalic și are patru butoane, trei pe partea dreaptă și unul pe partea stângă, din care controlezi toate acțiunile. Cureaua din piele este fină și de calitate, dar și aceasta este prea subțire, din punctul meu de vedere. Pe mâna unei femei arată foarte bine, însă nu îl pot recomanda și bărbaților.
[readmore]
Display-ul este color, dar este de tip e-ink, adică similar cu cel pe care l-ai vedea pe un ebook reader. Asta înseamnă că afișează constant informații, lucru perfect atunci când ești la lumină puternică (acest tip de afișaj este și mat, însemnân că nu vei avea probleme cu vizibilitatea în soare), iar noaptea poți aprinde, printr-o apăsare de buton, un LED din spatele display-ului, pentru a-ți vedea notificările. Cu toate că rezoluția este mică, considerabil mai mică decât pe alte smartwatch-uri, aspectul ecranului este plăcut și există o mulțime de watchface-uri care să îl pună în evidență. Ce nu mi-a plăcut a fost marginea groasă din jurul ecranului.
Interfața este mult mai ușor de folosit decât mi-aș fi imaginat. Aceasta a fost prima mea interacțiune cu un gadget făcut de Pebble, iar prezența celor patru butoane, să fiu sincer, m-a speriat. Totuși, în mai puțin de trei minute, am învățat tot ce era de învățat. În plus, animațiile sunt foarte simpatice și este o plăcere să navighezi printre mesaje și notificări. Sistemul de operare este foarte bine gândit și foarte bine pus la punct și mi-am dat seama că nu aș avea nevoie de controlul tactil la un ceas inteligent dacă toate platformele ar fi la fel de simple ca cea Pebble. Legat de software, trebuie menționat că smartwatch-ul se poate conecta cu dispozitive Android, iOS și Windows Phone și îți permite să primești (și să răspunzi, în unele cazuri) toate notificările de pe telefon la încheietură, sau doar cele care te interesează. Pe deasupra, mai poți controla și muzica și există o mulțime de aplicații și fețe de ceas create atât de către companii, cât și de către utilizatori.
Autonomia este un alt aspect important la un smartwatch, iar Pebble Time Round se descurcă binișor din acest punct de vedere. Cu toate că nici măcar nu se apropie de autonomia enormă a Vector, e de apreciat că bateria foarte subțire a modelului Pebble ține în jur de trei sau patru zile. Încărcarea se face rapid și ușor, prin ajutorul unui cablu magnetic care se prinde ușor pe spatele ceasului.
Una peste alta, Pebble Time Round este un ceas demn de luat în seamă, în special de către domnișoare. Este rapid în efectuarea acțiunilor și eficient în redarea notificărilor. Interfața simpatică și designul finuț îl fac perfect pentru încheietura unei femei, dar este puțin probabil ca un bărbat să îl aleagă. Îl găsiți aici.