26 nov. 2016 | 17:17

Playtech News Bytes: virușii de pe Facebook, mușchii artificiali și mașină electrică

ACTUALITATE
Playtech News Bytes: virușii de pe Facebook, mușchii artificiali și mașină electrică

Playtech News Bytes este un scurt rezumat video al celor mai importante știri din domeniile auto, tehnologie și știință. Urmăriți un nou episod în fiecare săptămână.

Nu mai dați click pe toate link-urile și fotografiile pe care le primiți de la prietenii de pe Facebook. Nu de alta, dar s-ar putea să vă treziți cu PC-ul virusat. Li s-a întâmplat mai multor utilizatori din întreaga lume după ce au deschis o imagine cu formatul SVG, primită în fereastra de chat. Odată deschis acel fișier, el rula un cod care ducea utilizatorul către un site făcut să semene cu Youtube. Pentru a vedea clipurile de pe respectiva pagina, trebuia instalată o extensie pentru browser care nu făcea decât să invite și mai mulți viruși în computer. Unii mai ghinioniști s-au trezit chiar și cu un ransomware, adică un virus capabil să blocheze accesul la toate fișierele de pe PC.

Astăzi vă vorbesc iarăși despre o mașină electrică. Se numește NIO EP9 și tocmai a intrat în Cartea Recordurilor. După ce a terminat circuitul de la Nurburgring în numai șapte minute și cinci secunde, a fost declarată cea mai rapidă mașină electrică din lume. Atinge viteza de 100 de kilometri pe oră în numai 2,7 secunde, iar la 300 de kilometri pe oră poate ajunge în numai 15,9 secunde. Automobilul nu va fi scos la vânzare, dar merită menționat faptul că poate parcurge peste 420 de kilometri după o încărcare, așa că cei 21 de kilometri ai circuitului nu i-au dat bătăi de cap.

Oamenii de știință americani au descoperit o metodă ieftină de a crea mușchi sintentici similari celor umani. Rezolvarea a venit sub forma unor fibre de nylon, care vor putea fi folosite în dispozitive biomedicale dedicate oamenilor sau, de ce nu, în crearea de roboți similari nouă. Cercetătorii de la MIT au observat că, dacă sunt încălzite, aceste fibre se micșorează în lungime, diametrul lor se mărește, iar ele se îndoaie. Astfel, ei au reușit să controleze mișcările, variind poziția sursei de căldură. 

Filmul pe care vi-l recomand săptămâna aceasta este Snowden. Este povestea lui Edward Snowden, fostul agent NSA care, în urmă cu trei ani, demasca întregii lumi abuzurile agențiilor de spionaj americane. Producția este inspirată de două cărți scrise pe acest subiect, iar în rolul lui Snowden este actorul Joseph Gordon Levitt. Filmul rulează în cinematografele din România.