Philips Xenium V526 este o baterie de 5000 mAh cu un telefon modest [REVIEW]
Venit cu oferta celor de la Digi Mobil, noul telefon Philips Xenium V526 este un terminal dual SIM ce permite utilizarea aparatului în două rețele diferite, inclusiv în rețeaua Digi Mobil, oferind în același timp o baterie imensă de 5000 mAh care îți poate ține telefonul în viață pentru perioade de timp incomparabil mai lungi decât orice alt smartphone disponibil pe piață momentan. Și cam atât.
Pe scurt, noul Xenium este un telefon dedicat firilor pragmatice care pun preț pe banul lunar scos din buzunar și pe timpul pe care îl petrec utilizând acest aparat. Pentru acest gen de persoane, orice alte funcționalități sunt un lux dispensabil, iar telefonul de la Philips se comportă ca atare.
Deși poate fi categorisit ca un telefon dedicat celor cu bugete restrânse, Philips Xenium V526 costă mai mult decât alte telefoane mid-range, justificând prețul prin două abilități ce subliniază niște avantaje ”brute” ale telefonului, în loc de altele ”smart.” Principalul avantaj al unui astfel de aparat este durata de viață lungă a bateriei, în timp ce al doilea avantaj este formatul său dual SIM. Orice altceva este pus în planul secund, fapt ce pune în mod regulat mari probleme utilizatorilor.
Deși lacunele pe care le are acest aparat pe partea de procesare, responsivitate și ușurința generală a utilizării sale pot dezamăgi utilizatorii de aparate mai rapide, avantajele enumerate mai sus îl pot face cu ușurință un preferat al celor care nu sunt pretențioși și pun preț pe ceea ce era la modă printre telefoanele mobile acum mai mult de 10 ani.
Introducere
Telefonul Philips Xenium V526 este un telefon mid-range, ce vine cu un procesor Quad-core, de 1300 MHz de la MediaTek, 1GB de memorie RAM, 8GB de memorie internă și capacitate de extindere a acestei memorii cu extra 64 GB via sloturi de carduri ce suportă modele microSD și microSDHC. Ecranul telefonului este un LCD IPS de 5 inci, ce suportă o rezoluție de 720p și o densitate de pixeli de 294 ppi. Setul de camere este unul decent, oferind o rezoluție de 13 MP pentru camera principală și una de 5MP pentru cea frontală. Cum am spus mai sus, bateria este o imensitate de 5000 mAh, care permite utilizatorilor o durată de viață de 15 ore de vorbit încontinuu în rețele 4G și cu ușurință trei zile în modul de stand-by.
Astfel, specificațiile îl plasează într-o zonă mid-range respectabilă, fără să pună mari probleme celor mai puțin pretențioși. Fizic vorbind, telefonul este un aparat relativ greoi, de 189 de grame (de exemplu Samsung Galaxy S6 are 138 de grame), mare parte din această greutate fiind reprezentată de baterie. Când vorbim de materiale, telefonul este construit dintr-un material plasticos, dar destul de rezistent la șocuri.
Așadar, telefonul nostru este un aparat ce impresionează prin forța brută și care va rămâne mereu în viață când mai ai nevoie de acele câteva extra rămășițe de baterie, înainte să-și dea duhul definitiv.
Philips Xenium V526 – Puncte Pro
Rezistența lui Philips Xenium V526 este demnă de orice aparat mai scump, dedicat folositului în natură sau de utilizatorii neîndemânatici. Puteți să il scăpați cu ușurință prin casă pentru că acesta nu se va sparge, iar carcasa va rămâne cu încredere la locul ei. Chiar dacă materialul plasticos și lucios de pe spate te poate face să-l scapi cu ușurință, greutatea și aspectul rezistent îl va face de multe ori să rămână într-o bucată.
Camera telefonului este de asemenea de bună calitate. Cu o rezoluție respectabilă de 13MP și cu un senzor CMOS, aceasta vine cu o serie de setări avansate într-un format prietenos utilizatorilor noi. Funcționalități precum ”anti-shake” sau ”smile-shot” (declanșează camera atunci când detectează un zâmbet), fac din aparatul foto integrat mai degrabă un obiect pentru socializare decât pentru fotografie artistică. Deși cromatica poate lăsa uneori de dorit în imaginile din interior, fotografiile cu lumină naturală ies adesea satisfăcătoare. Nu vă așteptați la imagini comparabile cu cele ale telefoanelor Windows Phone și iPhone, însă, dacă plănuiți să faceți fotografii pentru amintiri sau selfie-uri, camera telefonului este arhisuficientă.
Click pe poză pentru detalii
Fiind un aparat dual SIM, telefonul Philips Xenium V526, permite utilizarea în tandem a două cartele diferite, în rețele separate. Utilizatorul poate seta ca o cartelă să fie dedicată pentru utilizarea de date și apeluri, iar alta pentru mesagerie. Telefonul va selecta automat cartela pe care o dorești atunci când vrei să execuți oricare dintre aceste operațiuni, fără să mai fie nevoie să selectezi manual cartela dorită. La acest capitol telefonul de la Philips este un aparat extrem de practic, iar cei care vorbesc mult pe telefon, în rețele multiple, vor găsi acest telefon mai mult decât folositor.
Bateria lui Philips Xenium V526 este de fapt vedeta acestui review. Fiind de o mărime fizică și o capacitate impresionantă, aceasta va provoca nostalgii celor care nu s-au putut despărți niciodată de ”eternele” Nokia 3310. Cu o capacitate de 5000 mAh, bateria îți va ține telefonul în viață pentru două zile dacă îl utilizezi normal și, o zi, poate chiar puțin mai mult, dacă îl vei folosi frecvent, având permanent datele și 4G-ul activate. Dacă îl vei ține în stand-by aparatul poate rezista chiar trei zile jumate fără nici o problemă. Bateria aceasta este de fapt marele avantaj al telefonului și, probabil, singurul motiv pentru care ar merita cu adevărat să-l cumperi.
Philips Xenium V526 – Puncte contra
Procesorul MediaTek construit pe tehnologia celor de la ARM, un quad-core Cortex-A53, este excelent pentru telefoane low-end, dar în niciun caz pentru telefoane mid-range ca Philips-ul nostru. Fiecare swipe pe care îl faci va avea un mic lag și întreruperi de câteva milisecunde care sunt, din păcate, observabile. Deși utilizarea meniului și a altor aplicații, va încărca sistemul în memoria RAM,”încălzind” telefonul, orice nouă operațiune va fi însoțită permanent de lag. Probabil că cele mai enervante momente apar când se primesc apeluri iar lag-ul unei astfel de operațiuni este atât de mare încât te trezești dând de mai multe ori swipe pe ecran pentru a prelua apelul.
Parte din această problemă este și memoria RAM limitată la un 1GB, care pur și simplu își arată limita când buffer-ul o încarcă rapid în momentul preluării vreunui apel. Uneori situația este atât de critică încât touchscreen-ul devine complet inoperabil iar tu stai și te uiți disperat la apel fără să poți face nimic. Ca să ieși din această situație trebuie să blochezi telefonul și să îl deblochezi la loc sau să răspunzi la apel din drop-down menu.
Din păcate, majoritatea facilităților oferite de Android 5.1 (sistemul de operare cu care l-am primit) funcționează în mod limitat cu resursele oferite de acest aparat. Optimizarea este nesatisfăcătoare și, deși telefonul este funcțional, latența poate provoca uneori adevărate crize de nervi.
Design-ul este un alt punct care mi-a displăcut. Deși aparatul se poate lăuda cu rezistența și aspectul său rigid, design-ul aparatului este mult prea auster pentru gusturile mele. Plasticul arată ieftin, iar vibrațiile în momentul apăsării butoanelor se simt artificiale.
Concluzie
Pentru prețul aproximativ de 1000 RON plătești mai mult bateria și prea puțin telefonul, însă dacă reușești să-l cumperi la oferita celor de la Digi Mobil cu abonamentul Optim vei putea să-l achiziționezi cu 2 sau 6 euro pe lună, sau 899 lei preț la liber. Acest abonament vine cu multe alte aplicații de la Digi precum Digi Recordbox, Digi Storage și chiar Digi.Online, care sunt preinstalate în aparat odată ce îl primești.
Per total, experiența mea cu Philips Xenium V526 a fost una mixtă. Dominată de impresia bună care mi-o făcea bateria uriașă, aceasta era adesea întreruptă de lag, aplicații care întârzie să pornească sau un ecran care nu răspunde la comenzi. Poate că pentru unii, astfel de situații nu strică experiența utilizării unui astfel de telefon sau a oricărui telefon în general. Însă, dacă optimizarea unui sistem de operare înseamnă bun simț din partea constructorului, Philips în cazul nostru, nu a dat dovadă de așa ceva cu al lor Xenium V526.