26 ian. 2016 | 18:22

Philips Brilliance este un monitor 4K cât o ușă de hambar [REVIEW]

ACTUALITATE
Philips Brilliance este un monitor 4K cât o ușă de hambar [REVIEW]

În Cel De-al Doilea Război Mondial, soldații germani numeau puternicul tun anti-tanc de 88mm Pak 43 drept ”Scheunentor” sau ”ușa de hambar” din cauza greutății cu care acesta putea fi manevrat și transportat pe front.

Deși monitorul nostru nu are nicio legătură cu războiul, Philips Brilliance BDM3275UP se aseamănă tunului german prin performanța excelentă care vine împreună cu un design și un OSD extrem de neergonomice. Monitoarele 4K UHD sunt acum în mare vogă. Sunt mari, frumoase și permit redarea unor rezoluții pe care unii dintre noi doar le puteam visa acum câțiva ani. Cum deja piața s-a aglomerat de produse excelente venite din partea BenQ și ASUS, a venit vremea celor de la Philips să scoată artileria grea de la naftalină și să arate că încă sunt în stare să fie competitivi pe această piață extrem de exclusivistă.

Introducere Philips Brilliance

Deși partea legată de performanță este în mare parte convingătoare, dorința de a impresiona strict prin mărimea impunătoare poate dăuna celor mai bune intenții venite din partea Philips. E adevărat că mărimea acestuia nu sparge (din fericire) recorduri, existând monitoare și mai mari, însă utilizarea unui monitor ce are o mărime care se apropie de cea a unui televizor FullHD din zilele noastre poate pune probleme în găsirea de spațiu pe birourile dedicate calculatoarelor din casele românilor. Dar să nu ne facem iluzii, după ce căratul, șurubăritul, ridicatul și transpiratul s-au terminat, mândria de a vizualiza în mare parte doar filme și poze pe un monitor cât un perete, va căpăta în unii dintre noi, cote de-a dreptul ”sultanice”.

Aparatul de la Philips are un display de 32 de inci sau 83 de centimetri de tip LCD IPS AHVA cu sistem de iluminare de fundal W-LED. Ecranul vine nativ în format 16:9 cu o rezoluție de 3840 x 2160 @ 60 Hz iar contrastul este undeva pe la 1000:1, cu un SmartContrast de 50,000,000:1. În caz că vă întrebați câte miliarde de culori oferă acest monitor, aflați că monitorul de la Philips vine cu 1.07 miliarde.

Ca să vedeți că Philips se gândește și la români, monitorul oferă nu mai puțin de patru(!) tipuri de conexiuni: HDMI, VGA, DVI și DisplayPort. În alte cuvinte, nu va trebui pentru o secundă să te uiți să vezi ce intrare are placa ta grafică (chiar dacă așteaptă deja pensia în calculatorul tău) pentru că oricum monitorul celor de la Philips va fi compatibil cu ea. De fapt, monitorul este atât de avansat că aproape poate să-ți țină loc și de calculator. Acesta vine cu patru sloturi de USB 2.0 din care două Quickcharge și unul galben care încarcă aparatele și atunci când monitorul e închis. Dacă nu ai un sistem de sunet, nici o problemă, monitorul vine cu boxe integrate de 3W și dacă sistemul audio nu te satisface te poți bucura de un port audio digital-out cu care poți conecta monitorul la un amplificator.

Dacă n-ai decât căști, la fel, nici o problemă, monitorul vine cu PC audio-in și headphone out. Tot ce îți trebuie e să ai un dispozitiv (inclusiv PC-on-a stick-urile) care să aibă măcar o ieșire (sau intrare) HDMI sau VGA iar monitorul îți va afișa tot ce mișcă. Singura problemă va fi doar gâtul tău, pentru că fiecare detaliu apărut în colțurile ecranului îți va pune ceafa în mișcare ca la ora de sport.

Philips Brilliance este un monitor 4K cât o ușă de hambar [REVIEW]

Puncte pro Philips Brilliance

Calitatea imaginii este probabil unul dintre cele mai importante avantaje ale acestui monitor. Display-ul de la Philips vine cu o rezoluție UHD de 3840 x 2160 de pixeli. La asemenea rezoluții vei fi surprins de cât de bine se vor vedea filmele și pozele făcute cu aparatul de fotografiat (e corect, mai mult pozele decât filmele), însă în ciuda acestei satisfacții limitate rezoluția imensă vine și cu dezavantaje pe care le voi explica în detaliu mai jos.

Când vine vorba de frecvență, să nu vă faceți iluzii. Acest display este unul 4K, așa nu vă așteptați șă jucați Counter-Strike sau Call of Duty la framerate-uri de 100FPS cum ați juca pe un monitor dedicat gamerilor cu frecvențe de 100Hz. Lăsând la o parte resursele absolut imense de care ați avea nevoie să rulați un joc la o așa rezoluție și la un asemenea framerate, frecvența maximă de 60Hz garantată de conexiunea HDMI 2.0 este mai mult decât suficientă pentru a oferi performanțe satisfăcătoare în rezoluții FullHD, iar dacă ai ”racheta” la dispoziție, poate și 4K. Trebuie, totuși, musai menționat că dacă plănuiești să conectezi monitorul la PC prin cablu HDMI, trebuie să modifici manual din OSD tipul de conexiune de la HDMI 1.2 la 2.0, altfel vei rămâne blocat la frecvențe oribile de 30Hz în desktop, iar în jocuri vei pierde garantat 10FPS-uri indiferent de rezoluție. Același lucru se aplică și pentru conexiunea DisplayPort.

Philips Brilliance este un monitor 4K cât o ușă de hambar [REVIEW]

De asemenea timpul de răspuns de 4ms face ca jucatul și vizionatul de filme să fie o activitate plăcută. Nu vei suferi niciodată o întârziere prea mare între comenzile tale și activitatea pe ecran. Totuși, merită menționat că latența de 4ms trebuie setată din OSD prin activarea SmartResponse-ului. În momentul în care acesta nu este activat latența va crește la 12 ms. Deși e puțin sesizabil atunci când tocmai ai venit de pe un FullHD performant, te vei obișnui în timp. Calitatea culorilor este de asemenea excelentă. Cu 1.07 miliarde de culori sRGB toate imaginile vor avea o cromatică excelentă. Cum acest monitor este mai degraba dedicat graphic designerilor, fotografilor, editorilor și oricărui profesionist media, imaginea oferă o acuratețe a culorilor excelentă, iar la acest capitol Philips se ridică cu ușurință la nivelul competiției acerbe oferite de rivali precum BenQ.

Conectivitatea este, de asemenea, unul dintre avantajele cele mai bune ale acestui monitor. Venind cu nu mai puțin de patru conexiuni valabile, acest monitor nu te va trimite să cauți adaptoare prin casă sau pe la prieteni. Indiferent că ai un calculator din mileniul trecut, un laptop, un calculator de acum câțiva ani sau un computer ultimul răcnet, Philips Brilliance se va conecta le el și îți va reda imaginea pe care o dorești . Tot ce va trebui să faci e, totuși, să te asiguri că ai activate cele mai recente versiuni de HDMI sau DisplayPort. Altfel, mai bine ai trece pe DVI sau VGA, pentru că sigur nu-ți va place. Când am instalat monitorul într-un sistem destul de nou, cu o placă grafică Nvidia GTX 970, nu știam că setările erau puse pe conexiunea HDMI 1.4. Văzând că frecvența monitorului nu trece de 30Hz am crezut că e ceva în neregulă cu monitorul. După ce am căutat puțin pe Internet am înțeles că situația se poate remedia cu ușurință din opțiuni și brusc impresia mea despre Philips Brilliance mi s-a schimbat.

Philips Brilliance este un monitor 4K cât o ușă de hambar [REVIEW]

 

Flexibilitatea este de asemenea un punct forte al monitorului. Venind cu patru porturi USB 3.0, din care două QuickCharge și unul pentru încărcare offline monitorul este de asemenea un hub USB perfect pentru stick-urile și telefoanele tale. În felul acesta nu va mai trebui să te apleci după calculator și să înfigi cablul de micro-USB într-unul din porturile din spate, ci totul se va face din confortul statului normal pe scaun. Dacă vei vrea de asemenea să asculți muzică la căști, jack-urile de 3.5mm din spate îți vor permite să instalezi căștile direct la monitor în loc să ți le conectezi la unitatea centrală.

Philips Brilliance este un monitor 4K cât o ușă de hambar [REVIEW]

Puncte contra Philips Brilliance

Rezoluția 4K nu este în sine un dezavantaj al monitorului, însă depinde foarte mult ce dorești să vezi pe monitor. Dacă lucrezi în mod predominant cu fotografii RAW la rezoluții chiar mai mari de 4K, monitorul este perfect, însă dacă ai filme de văzut sau jocuri de jucat, pregătește-te să fii dezamăgit. Având un procesor Skylake, placă grafică Nvidia GTX 970 și 16GB RAM am suferit o mare deziluzie atunci când încercam să joc ceva în rezoluția nativă a monitorului. Faptul că framerate-ul tuturor jocurilor mele a scăzut brusc la jumate din cauza rezoluției m-a convins să nu-mi iau în viitorul apropiat un monitor 4K până când industria plăcilor grafice nu prinde din urmă avansul giganților de electronice precum BenQ, Samsung sau chiar Philips.

Construcția și asamblarea e, însă, cea mai mare problemă a noului monitor și motivul pentru care l-am supranumit ”ușa de hambar”. Monitorul este mare, este greu și trebuie realmente să cauți șurubelnițe prin casă ca să îl montezi. Cum montezi piciorul și baza în spatele monitorului? Cu niște cleme deștepte? Cu un sistem de prindere pe cât de simplu, pe atât de stabil? Nu. Patru șuruburi, strângi de fiecare de parcă ai strânge la mobilă.

În plus, monitorul nu se poate întoarce complet, și este extrem de neintuitiv la manevrare, în special dacă ai vrea să îl întorci în formatul portret. Pe scurt, Philips Brilliance este un monitor pe care cu cât îl instalezi mai repede cu atât scade riscul de accidente. Din păcate, însă, este un proces peste care nu ai cum să treci.

Philips Brilliance este un monitor 4K cât o ușă de hambar [REVIEW]

OSD-ul este de asemenea un chin. Fiind bazat pe senzori de atingere extrem de impreciși, navigarea prin meniul monitorului a fost cea mai enervantă experiență pe care am avut-o legată de acest ecran. Meniul parcă e special construit să țină departe utilizatorii prea băgăreți ca nu cumva să schimbe opțiunile nefericite din fabrică. Dacă ai răbdarea necesară vei putea schimba cele câteva moduri de display clasice precum Movie, Games, Photos și multe altele. Din OSD utilizatorii pot seta și modul MultiView, care se folosește de spațiul imens oferit display pentru a oferi două ecrane mai mici în stil PIP (Picture in Picture) sau PBP (Picture by Picture). În rest opțiunile sunt cam aceleași pe care le întâlnești la orice alt monitor: opțiuni precum contrast, luminozitate și gamma, nimic deosebit, dar știu că mi-ar fi displăcut enorm să explorez un meniu bogat cu nefericiții senzori de atingere de sub bezel-ul monitorului.

Concluzie

Așa cum am zis la început Phillips Brilliance este ca ”ușa de hambar” germană. Extrem de eficient când stă, dar greoi, neintuitiv și neergonomic când trebuie să îl pui în mișcare. Evident, nimeni nu va merge la plimbare cu un monitor, însă meniul de opțiuni al monitorului este la fel de imprecis, greoi ca manevrarea lui în mod fizic. Ideal ar fi să îl scoți din cutie, să-l pui pe masă și să-i dai drumul, însă cum asta nu se poate întâmpla, trebuie neapărat să treci prin secvențe neplăcute ca să te bucuri de adevărata valoare a produsului.

În al doilea rând, fiind un monitor 4K, Philips Brilliance excelează la rezoluții 4K și, din păcate, computerele de azi împreună cu mass-media pur și simplu nu au puterea de procesare și infrastructura să ofere în masă asemenea rezoluții sau, în cazul computerelor, framerate-uri acceptabile. Chiar și așa, dacă credeți că merită să cumpărați acest monitor excelent, măcar pentru cele câteva filme 4K de pe Netflix, puteți vedea varianta mai mică de 28″ (varianta ”ușă de hambar” aparent nu mai e pe stoc) AICI.