Oamenii de știință au găsit „butonul” care oprește sau pornește obezitatea
Există încă multe lucruri legate de obezitate pe care nu le înţelegem, inclusiv mecanismele care o declanșează, dar cercetătorii din Germania spun că au descoperit un „comutator” genetic care ar putea opri obezitatea, exact cum ar face-o o telecomandă.
Noul studiu se bazează pe epigenetică, care analizează modul în care genele din corpul nostru se schimbă, în funcţie de factorii chimici şi cei de mediu, în comparaţie cu modificările din codul genetic al ADN-ului. Toţi ne-am născut cu un anumit set de gene, dar acestea pot fi activate sau dezactivate de procesele din interiorul corpului. Acesta este unul dintre motivele pentru care gemenii nu arată niciodată identic, potrivit Science Alert.
„Odată ce comutatorul este pornit, devine o decizie pentru toată viața şi rezultă fie într-un fenotip slab, fie obez. Efectul este asemănător cu cel al unui întrerupător de lumină. Așa cum poși avea lumină sau întuneric, poți avea un om slab sau obez”, a explicat autorul principal al studiului Andrew Pospisilik, de la Institutul de Imunobiologie şi Epigenetică Max Planck. O genă specială, numită Trim28, a părut să afecteze considerabil greutatea într-un grup mare de şoareci. Echipa de cercetători a studiat 13 perechi de gemeni identici, în care unul a fost obez, iar altul a fost slab.
S-a constatat că la gemenii obezi, gena Trim28 nu era activă, comparativ cu cei care nu au avut probleme de greutate. „Datele noastre, pe lângă faptul că ne ajută să înţelegem interacţiunea dintre factorii genetici şi epigenetici în obezitate şi în alte boli, au implicaţii şi pentru modul în care privim evoluţia”, afirmă Pospisilik. El se referă la ideea de polifenism, care presupune un scenariu în care un genotip identic poate conduce la fenotipuri diferite. Genotipul reprezintă totalitatea proprietăților ereditare ale unui organism, iar fenotipul e generat și prin interacțiunea cu factorii externi.
Este cunoscut faptul că, la animale, informaţiile epigenetice pot fi transmise generaţiilor următoare. Nu este cunoscut, însă, modul în care acestea se schimbă la oameni. Acest nou studiu ar putea ajuta specialiştii să înţeleagă modul în care variaţiile genetice sunt transmise generaţiilor următoare, precum şi cele mai bune tratamente pentru cei care suferă de obezitate. Următorul pas este de a cerceta dacă dieta, stresul, medicamentele sau un alt factor pot face ca acest ”comutator” să fie pornit sau oprit.