O cometă gigantică a fost nimicită de Soare
Parcă pentru a ne reaminti cât de fragilă este viața, o cometă imensă a fost pur și simplu nimicită de mingea de plasmă cu diametrul de 1.391.400 kilometri, pe care o cunoaștem sub numele de Soare.
Pe 3 și 4 august, ESA (Agenția Spațială Europeană) și Observatorul Solar și Heliosferic (SOHO) al NASA au asistat la „suicidul” unei comete razante din grupul Kreutz, care s-a îndreptat spre Soare pentru a-și găsi sfârșitul într-un mod aproape tragic. Forța gravitațională și căldura intensă a Soarelui au distrus-o aproape instantaneu, după cum se poate vedea și în mini-clipul de mai jos.
Total destruction of a 600km/s snowball, witnessed exclusively by @ESA/@NASA SOHO/LASCO C2. (Bonus CME!) pic.twitter.com/IjDFqvl77k
— Karl Battams (@SungrazerComets) 4 august 2016
Cometele razante din grupul Kreutz arată ca niște bucăți gigantice de rocă și gheață care se apropie extrem de mult de Soare în timpul completării unei orbite, proces care necesită aproximativ 800 de ani. Mai întâi observate independent unele față de celelalte, ele au fost grupate astfel ca omagiu astronomului german Heinrich Kreutz, care a explicat asemănarea parametrilor lor orbitali presupunând că ele sunt, cu toatele, ieșite dintr-un nucleu cometar, fragmentat în mai multe rânduri, în urmă cu mai multe secole. Membrii ceva mai mici ai acestei familii de comete sunt „prăjiți” în fiecare zi, dar se întâmplă destul de rar să vedem una atât de mare în aceeași situație.
Potrivit astronomului Karl Battams citat de Gizmodo, „suicidiul” acestei comete Kreutz a fost unul dintre cele mai dramatice din ultimii ani, atingând o velocitate de mai mult de două milioane de kilometri pe oră, înainte de a dispărea complet.
Very cool composite of the recent bright comet in LASCO C3! Credit: Barbara Thompson at NASA/GSFC. (Thx Barbara!!) pic.twitter.com/ExAqYBdgtV
— Karl Battams (@SungrazerComets) 5 august 2016