28 oct. 2016 | 00:29

Noul MacBook Pro include un Touch Bar creativ, dar renunță la clasicul USB

VIDEO ACTUALITATE

Apple și-a pierdut de mult abilitatea de a ține un secret. Din acest motiv, noile sisteme MacBook Pro 2016 confirmă toate zvonurile din ultimul an.

Mai subțire, mai ușor, mai performant, cu un trackpad mai mare și cu un ecran mai bun, acesta este noul MacBook Pro, indiferent de diagonala pentru care optați. Cu aceleași upgrade-uri previzibile au venit și ceilălți creatori de sisteme portabile în 2016.

Există totuși câteva particularități prin Apple reușește să se diferențieze de restul competiției. Este vorba de un touchscreen foarte subțire, de dimensiunea unui rând de taste, amplasat la baza ecranului. Acesta din urmă, poartă numele de Touch Bar și, conform primelor impresii, face o treabă foarte bună în a vă înfățișa cele mai utile funcții în funcție de aplicațiile pe care le aveți în prim-plan.

Din păcate, în tentativa lor de a fi futuriști și de a încerca să vină înaintea tuturor cu ceva nou, aceleași MacBook-uri vă invită la un amalgam de investiții suplimentare și, în funcție de afinitiățile voastre, câteva momente de frustrare. În primul rând, Touch Bar-ul ține locul tastelor funcționale F1 – F12, pe care, dacă le accesați destul de des, acestea vor fi semnificativ mai greu accesibile. Noroc că a rămas măcar tasta Escape, deși este virtuală, pe același Touch Bar. În colțul opus tastei Escape, pentru prima oară pe un Mac, există un senzor Touch ID pentru autentificare și criptare a datelor.

În al doilea rând, noile sisteme Apple nu mai includ nici un port USB standard, HDMI, DisplayPort, cititor de SD-uri sau orice altă mufă cu care v-ați obișnuit. Singura constantă, cel puțin momentan, a rămas mufa de căști. În rest, aveți patru porturi USB C, două pe o parte și două pe cealaltă, dintre care oricare poate fi folosit pentru încărcarea cu energie electrică. Cu alte cuvinte, înhămați-vă la adaptoare sau pregătiți-vă să schimbați până și hard disk-ul extern pentru a vă înhăma cu două mâini la noul ecosistem Apple.

Disponibile în culorile argintiu și space grey, noile MacBook Pro-uri, continuă să fie disponibile în două dimensiuni, de 13 și 15 inci. Merită reținut că noul MacBook Pro de 13 inci este la fel de ușor decât un MacBook Air – 1,36 kilograme, dar la 14,9 milimetri – în scădere de la 18 milimetri, e mai subțire și are un volum total mai mic cu 13%.

Trackpad-ul cu suport pentru Force Touch este de două ori mai mare în cazul modelului de 15 inci și cu 46% mai mare în cazul Mac-ului de 13 inci. Tastaura este aceeași precum cea de la noile MacBook-uri de 12 inci, cu o cursă la apăsare mult mai mică ce are toate șansele să frustreze redactorii entuziaști și scriitorii în general. Panoul folosit este cu 67% mai luminos și are un contrast cu 67% mai bun, afișând cu 25% mai multe culori. Avantajul este că are un consum de energie cu 30% mai mic.

apple-macbook-pro-2016-tif

Este interesant de avut în vedere că nici un MacBook anunțat astăzi de către Apple nu vine la pachet cu un procesor Intel Core i5 sau i7 de generația a șaptea. Toate sunt limitate la generația a șasea. Modelul de 15 inci vine standard cu un procesor Core i7 la 2,1 GHz, 16GB RAM și o placă video Radeon Pro cu până la 4GB de memorie dedicați. Spațiul de stocare de tip SSD folosit poate fi de până la 2TB, iar în privința performanței, este cu 50% mai rapid decât cele folosite în versiunile trecute de MacBook Pro.

Noul MacBook Pro de 13 inci poate fi cumpărat cu un Intel Core i5 sau Core i7 de generația a șasea, cu 8GB RAM, o placă video Intel Iris Pro și același SSD mai rapid, cu mențiunea că 256GB este capacitatea minimă. Autonomia, atât pentru versiunea de 13 inci, cât și pentru cea de 15 inci este de aproximativ 10 ore.

Noul MacBook Pro cu Touch Bar-ul sensibil la atingere are un preț de start de 1800 de dolari pentru versiunea de 13 inci, în timp ce saltul până la 15 inci vă costă 600 de dolari în plus – 2400 de dolari. Primele unități vor fi livrate în 2-3 săptămâni.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele