13 iul. 2016 | 13:24

Motivul pentru care FBI a scanat ochii a mai mult de 400.000 de oameni

ACTUALITATE
Motivul pentru care FBI a scanat ochii a mai mult de 400.000 de oameni

Aparent, FBI a scanat irisurile a mai mult de 434.000 de oameni în ultimii trei ani, pentru un program pilot care implică mai multe departamente de poliție, Pentagonul și patrula americană de graniță.

Potrivit Mashable, proiectul a fost lansat în septembrie 2013, iar scopul este de a „evalua tehnologia, de a lansa provocări-cheie și de a dezvolta un sistem capabil de a performa servicii de recunoaștere a irisului„. Programul are ca scop și să creeze o modalitate de a identifica infractorii astfel.

Face parte din NGI (Next Generation Identification), un proiect mai mare al FBI, care și-a propus să înlocuiască bazele de date care conțin amprente cu printuri ale palmelor, scanări de iris și recunoaștere facială. Scopul final e de a construi cel mai mare și eficient repertoriu electronic al informațiilor biometrice și istoricului criminal.

Tehnologia e aplicată în viața reală de câțiva ani, întrucât departamentele de poliție americane scanează regulat irisurile prizonierilor aflați în custodie. În 2015, a fost prezentat un scanner de irisuri care funcționează de la 12 metri distanță.

Această nouă abordare a îngrijorat anumite grupuri concentrate pe securitate, inclusiv Uniunea Libertăților Civile Americane (ACLU). „Faptul că aceste sisteme au mers mai departe fără o dezbatere publică sau o supraveghere ni se pare problematic”, a declarat Nicole Ozer de la ACLU.

Programul ar fi trebuit să ruleze un an, apoi să fie reevaluat, potrivit unor documente obținute de The Verge. Cu toate acestea, a fost reînnoit în fiecare an, încă din 2013. Astfel de demersuri au nevoie de aprobări, dar cei de la FBI s-au sustras spunând că baza de date a irisurilor are o participare limitată, pentru o perioadă limitată, așa că ar trebui să fie scutită.