10 nov. 2016 | 15:31

Moartea Universului ar putea fi provocată de „Marea ruptură”

ACTUALITATE
Moartea Universului ar putea fi provocată de

Majoritatea fizicienilor sunt de părere că Universul se va sfârși printr-o răcire treptată, în cel puțin 2,8 miliarde de ani de acum încolo.

Totuși, calculele arată că energia întunecată ar putea face ca Universul să se rupă singur treptat, până nu mai rămâne nimic. Un nou studiu examinează îndeaproape această variantă.

Nu e prima dată când e dezbătută această posibilitate. Momentan, știm că Universul e compus din energie întunecată în proporție de 68%, aceasta reprezentând o forță misterioasă care îi accelerează treptat extinderea. Plecând de la această idee, cea mai populară ipoteză legată de moartea Universului implică un scenariu în care galaxiile și stelele se îndepărtează atât de mult până sunt prea reci și distante pentru a mai interacționa între ele. În final, Universul s-ar „stinge”, iar această teorie e cunoscută sub numele de „Marele îngheț”.

În 2003, a fost lansată o altă ipoteză cosmologică, numită „Marea ruptură”. În acest scenariu, materia, de la stele și galaxii la atomi și particule subatomice, este progresiv sfâșiată de expansiunea Universului la o anumită perioadă de timp în viitor. Teoretic, factorul de scară al universului devine infinit la un moment finit în viitor. Ipoteza se bazează în mod crucial pe tipul de energie întunecată din Univers.

Oamenii de știință de la Universitatea Tehnică din Lisabona au studiat trei versiuni posibile ale acestei ipoteze: Marea ruptură, Sora mai mică a Marii rupturi și Mica ruptură. Acestea sunt similare, dar sunt detalii care fac diferența. De exemplu, Marea Ruptură implică un Univers care se rupe brusc, iar variantele mai mici implică același deznodământ, dar o desfășurare treptată, potrivit Science Alert.

Pentru a stabili care dintre scenarii e mai plauzibil, echipa a examinat ultima hartă a cosmosului, bazată pe observațiile făcute de satelitul Planck și de proba spațială Wilkinson Microwave Anistropy. Astfel, și-au îndreptat atenția către regiuni ale Universului unde există variații ale gravitației. În unele părți din Univers, materia întunecată și materia obișnuită sunt mai concentrate, ceea ce poate genera variații ale gravitației care să afecteze comportamentul energiei întunecate.

În final, au ajuns la concluzia că cea mai posibilă e varianta Micii Rupturi, în care Universul s-ar scinda treptat. Dacă acest scenariu se adeverește, Universul ar mai avea de trăit aproximativ 100 de miliarde de ani. Studiul integral poate fi citit aici.