20 apr. 2016 | 14:48

Misterul gropilor ”extraterestre” din deșertul peruan, dezlegat [VIDEO]

ȘTIINȚĂ
Misterul gropilor ”extraterestre” din deșertul peruan, dezlegat [VIDEO]

Deșertul Nazca din Peru este plin de mistere, iar unul dintre cele mai fascinante tocmai a fost dezlegat. 

Între anii 200 î.Hr. și 600 d.Hr., în deșertul peruan înflorea o cultură ingenioasă și misterioasă. Populația Nazca era cunoscută pentru textilele sale cu modele foarte complicate, pentru ceramică, dar și pentru geoglifele incredibile care pot fi observate din avion.

Totuși, ”liniile Nazca”, cum sunt cunoscute aceste structuri, nu sunt singurul mister lăsat în urmă de civilizația antică. În această regiune au fost descoperite și numeroase gropi săpate în spirală denumite puquios. Acestea coboară în pământ și au marginile consolidate cu pietre.

Până acum, nu se știa la ce erau folosite aceste puquios, dar misterul a fost dezlegat mulțumită imaginilor capturate de sateliți.

Rosa Lasaponara împreună cu echipa sa de la Institutul pentru Metodologie și Analize de Mediu din Italia a examinat fotografii realizate din satelit ale acestor puquios. Cercetătoarea a observat cum sunt ele amplasate relativ față de sursele de apă și de fostele așezări umane și a ajuns la o concluzie interesantă.

Ea susține că nu sunt niște simple rezervoare de apă, ci un veritabil sistem de transport al apei pe mari distanțe. Cum funcționa acest sistem?

Aceste gropi de forma cochiliei unui melc puteau să canalizeze energia vântului împingând apa spre diferite locuri din această regiune aridă, acolo unde era nevoie de ea.

„Așa-numitele puquios reprezintă cel mai ambițios proiect hidraulic din regiunea Nazca, asigurând necesarul de apă pentru întregul an și nu doar pentru agricultură și irigații, ci și pentru nevoile domestice” ale locuitorilor, a explicat Rosa Lasaponara într-un interviu oferit pentru BBC. „Prin faptul că a permis exploatarea unor surse inepuizabile de apă de-a lungul anului, indiferent de anotimp, sistemul de puquios a făcut posibilă practicarea intensivă a agriculturii într-unul dintre cele mai aride locuri din lume”, a adăugat ea, potrivit Agerpres.

Canalele nu au fost făcute cu ușurință. Pentru a le realiza, populația Nazca a trebuit să dezvolte niște unelte specializate și a fost nevoie de un grad mare de ”colaborare socială”. Odată cu dezlegarea misterului gropilor puquios, oamenii de știință simt că se apropie de adevărul legat de celebrele linii Nazca. Una dintre cele mai recente teorii despre aceste linii susține că acestea ar fi reprezentat de fapt hărți care indicau locația celor mai apropiate puquios din anumite zone.

Acum că misterul puquios a fost dezlegat, cei care susțin că liniile Nazca au fost create de extratereștri sau prin cine știe ce tehnologii futuriste au motive să fie dezamăgiți.