Mister elucidat: acest video îți explică exact cum miroase cosmosul
Din gama întrebărilor de tipul „De ce e cerul albastru?”, „Au pinguinii genunchi?”, „Cine a fost primul: oul sau găina?” face parte, fără îndoială, și dilema legată de mirosul din cosmos.
Desigur, oamenii de rând nu pot inspira și expira la fel cum o fac pe Pământ, pentru că în spațiu nu avem de-a face cu aer respirabil, ci cu ceva apropiat de un vid perfect. Așadar, o gură de aer în cosmos, fără niciun fel de echipament, ne-ar cam ucide. În orice caz, particulele se lipesc de costumele, mănușile și instrumentele astronauților în timp ce aceștia se află în expediții spațiale, iar atunci când revin pe Pământ, revin cu tot cu ele, așa că pot fi analizate ulterior.
Se pare că spațiul cosmic are un miros similar celui pe care îl simți dacă asiști la o cursă NASCAR, aparent, din cauza stelelor care mor. Combustiile de acest tip au loc peste tot în Univers. În urma lor, rămân hicrocarburi aromate policiclice, compuși organici care conțin carbon și hidrogen. Se găsesc în combustibilii fosili, precum uleiul și cărbunele, sau în depozitele de gudron. Sunt produse când oxigenul insuficient sau alți factor rezultă într-o combustie incompletă a materiei organice sau în carnea gătită la temperaturi mari, la flacără deschisă.
Don Pettit, astronaut, descrie și mai precis senzația: „La început, nu prea puteam cataloga mirosul. Prima descriere cu care pot veni e că e ceva metalic, într-un sens plăcut. M-a făcut să mă gândesc la verile din liceu, când foloseam un arc arzător de sudură pentru a repara echipamentele. Pentru mine, ăsta e mirosul spațiului cosmic”. Anoushesh Ansari, explorator spațial și inginer, a comparat mirosul spațiului cosmic cu o prăjtură cu migdale arsă.
Astronomii au căutat dovezi ale existenței aminoacizilor în norul de praf imens din centrul Căii Lactee. Nu au găsit chiar ce căutau, ci formiat de etil, molecula responsabilă pentru aroma zmeurei. În forma pură, formiatul de etili miroase a rom. Așadar, ai putea spune că spațiul cosmic din apropierea noastră miroase a NASCAR, dar cel mai îndepărtat miroase ca o băutură din rom imensă cu zmeură deasupra.