Microsoft vrea să ”rezolve” problema cancerului în zece ani
În ceea ce privește lupta împotriva cancerului, Microsoft are planuri mari pentru următorii zece ani de zile.
În România, erau monitorizați în anii trecuți în jur de 420.000 de bolnavi, iar anual erau diagnosticate alte 95.000-96.000 de persoane, din care peste jumătate se aflau în fază incurabilă. Mai mult decât atât, un raport al Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului, arăta anul trecut că 50.000 de români mor în fiecare an din cauza maladiilor oncologice.
Dar acum, o nouă știre publicată de Telegraph menționează că una dintre cele mai mari companii din sectorul tech ar putea să se implice în lupta împotriva acestor boli. Mai exact, Microsoft vrea să rezolve problema cancerului folosindu-se de cele mai noi tehnici informatice, pentru a înțelege codul celulelor canceroase și pentru a le reprograma într-un stadiu normal.
Pentru a realiza acest lucru, compania din Redmond a format o echipă specială, din care fac parte unii dintre cei mai buni biologi, programatori și ingineri din lume. Descoperirile cercetătorilor ar urma să fie testate într-un birou deschis recent de Microsoft. Una dintre posibilele soluții asupra cărora s-a orientat compania ar fi un calculator construit în totalitate din ADN. Acesta ar putea trăi în interiorul celulelor și ar căuta orice urma care ar indica prezența cancerului. Ulterior, în cazul în care ar descoperi celule canceroase, ar fi capabil să le elimine.
”Cred că este un lucru care ar trebui să atragă atenția Microsoft în mod natural, deoarece avem experiență în ceea ce privește informatica, iar ceea ce se întâmplă în cazul cancerului este o problemă de calcul. Biologia și calculul lasă impresia că sunt discipline extrem de diferite, dar au legături la nivel fundamental”, a declarat Chris Bishop, director de laborator în cadrul Microsoft Research.
Din câte se pare, o divizie Microsoft a creat deja un software care imită comportamentul unei celule sănătoase, pentru a fi comparat cu cel al unei celule bolnave. În acest fel, cercetătorii vor știi unde se regăsesc problemele și cum pot fi rezolvate. Sistemul respectiv ar fi deja folosit pentru a-i ajuta pe medici să trateze într-un mod mai eficient leucemia.