Meniul de Start din Windows 10: Cele mai utile soluții de personalizare
Windows 10 a fost un upgrade semnificativ față de orice alt sistem de operare anterior de la Microsoft, din multe puncte de vedere. Meniul de start din Windows 10 a fost însă detaliul pe care s-au fixat toți cei care au fost dezamăgiți de Windows 8.
Când vine vorba de sisteme de operare, cei de la Microsoft au o istorie de câteva decenii de reușite. Au fost și câteva mere putrede printre versiunile ajunse la utilizatorii, dar având în vedere că cea mai mare parte a posesorilor de PC-uri folosesc Windows, gigantul din Redmond a făcut cu siguranță ceva bun. Cea mai mare problemă a companiei americane a fost modul foarte agresiv prin intermediul căruia a implementat schimbări radicale de interfață și funcționalitate.
Cel mai bun exemplu al unei implementări nereușite vine sub forma meniului de Start din Windows 8. La momentul respectiv, cei de la Microsoft, pornind de la un studiu cu un eșantion semnificativ, au ajuns la concluzia că prea puțini dintre noi mai folosesc butonul de Start. Acea informație s-a reflectat în eliminarea butonului cu care ne-am obișnuit timp de 20 de ani și înlocuirea meniului clasic cu un ecran plin de icoane. Respectiva tranziție a complicat teribil și procesul de închidere al computerului, mulți utilizatori cu experiență de Windows ajungând să caute pe Google pașii aferenți respectivului proces.
Cu ocazia lansării Windows 10, Microsoft a decis să asculte în sfârșit de utilizatorii săi și să facă un efort cu scopul perfecționării meniului de Start. Tocmai din acest motiv, meniul de Start din Windows 10 nu este doar foarte bine pus la punct, dar include și un amalgam de opțiuni de personalizare. În definitiv, în noul SO, rămâne la latitudinea voastră dacă vreți să vă apropiați mai mult de experiența respectivului meniu din Windows 7 sau din Windows 8.
Cum adaugi, modifici sau elimini rapid elemente din meniul de Start din Windows 10
Cum s-a întâmplat încă de la Windows 95, meniul de Start din Windows 10, în mare parte, se reflectă într-un director pe care îl aveți ascuns undeva pe computer. Astfel, orice modificare adusă respectivului director se va oglindi în timp real în meniul de Start. Puteți șterge elemente din această listă, puteți copia scurtături noi aici către diverse programe sau jocuri și le puteți redenumi pe cele existente, cu scopul de a le schimba ordinea. Implicit, toate acestea sunt listate în ordine alfabetică. Locația în cauză este, fără ghilimele – ,,%appdata%\Microsoft\Windows\Start Menu”. Pentru a ajunge rapid la ea, deschideți o fereastră de Windows Explorer și tastați-o în bara de adresă. Opțional, puteți apăsa simultan pe Windows + R, iar în fereastra de Run tastați aceleași caractere, confirmând introducerea comenzii cu tasta Enter.
Singurele elemente care lipsesc din această formă a meniului de Start sunt aplicațiile universale preinstalate de către Microsoft sau instalate manual din Windows Store. Cel mai mare avantaj al aplicațiilor universale constă în posibilitatea de a le dezinstala printr-un click dreapta pe ele, urmat de accesarea opțiunii Uninstall.
Cum micșorați sau măriți meniul de Start din Windows 10
Pe lângă lista clasică de programe instalate, meniul pe care îl vedeți atunci când apăsați pe butonul de Start în Windows 10 include o a doua secțiune cu widgeturi interactive, aplicații suplimentare, reclame, știri și nu numai. Dacă vreți mai multe astfel de informații sau vreți să micșorați la minim cantitatea de icoane inutile cu care nu interacționați niciodată, sistemul este foarte similar cu metoda pe care o folosiți atunci când redimensionați o imagine. Trageți de marginea gri laterală sau superioară a meniului. Instant vor apărea rânduri și coloane de icoane noi sau vor dispărea câteva. E important să rețineți că nu le puteți elimina toate coloanele de aplicații recomandate.
Cei mai importanți parametri pentru modificarea funcționalității meniului de Start din Windows 10
Meniul Start din Settings – Personalization include o serie de funcții utile pe care le-ați putea trece cu ușurință cu vederea, dacă nu ați avut ocazia să le experimentați. Prima bifă – Show more tiles vă afișează o coloană suplimentară de icoane în meniul de start pe care le puteți personaliza, înlocui sau elimina.
Este foarte important să debifați ,,Occasionally show Suggestion in Start” pentru a scăpa de aplicațiile recomandate care figurează de parcă ar fi instalate în bara de Start. Acestea sunt de fapt reclame menite să vă convingă să vă instalați niște programe promovate, cu efectul imediat de a genera niște bani în vistieria Microsoft.
Debifarea Show most used apps și Show recently added apps elimină două secțiuni care s-ar putea sau nu să vă facă viața mai ușoară. Dacă aveți niște aplicații pe care le folosiți mai des, puteți lăsa bifată această secțiune cu scopul de a ajunge mai rapid la lucrurile de care aveți nevoie. ,,Use Start Full Screen” reactivează meniul de Start pe întregul ecran popularizat de Windows 8. Practic, imediat după ce ai apăsat pe butonul de Start, întregul ecran va fi acoperit de icoane aferente programelor instalate, combinate cu widgeturile recomandate de Microsoft.
Cum elimini sau ,,agăți” aplicații în partea dreaptă a meniului de Start dinWindows 10
Ideea de Pin și Unpin este omniprezentă în noul meniu de Start. Dacă faceți click dreapta pe orice elemente mai mult sau mai puțin interacțiv din partea dreaptă a meniului, prima variantă disponibilă este Unpin from Start. Dacă într-o situație extremă veți repeta procesul de Unpin pentru fiecare program din zona de tile-uri, veți putea micșora meniul de start, trăgând de marginea din dreapta, pănă veți rămâne doar cu un meniu clasic de Start.
În situația în care vă doriți ca unul dintre programele voastre favorite să rămână în permanență agățat de acel meniu principal, căutați prin lista de aplicații și, din meniul contextual, optați pentru Pin to Start.
Cum definiți tile-uri mai mult sau mai puțin importante
Fiecare pătrățel sau dreptunghi din partea dreaptă a meniului de Start poartă numele de tile și, de cele mai multe ori, înfățișează o scurtătură către o aplicație universală. În același timp, poate avea scop promoțional, vă poate afișa temperatura din preajmă sau cele mai importante știri. Cu alte cuvinte, acelea pot fi și widgeturi cu conținut dinamic.
În funcție de interesele voastre, de cât de des porniți un program sau de cât de util este un widget, îi puteți dedica aceluia mai mult sau mai puțin spațiu. Procesul este cât se poate dimplu și nu implică decât un click dreapta pe fiecare tile pe care îl doriți redimensionat.
După cum se poate vedea în captura de ecran de mai sus, din meniul contextual trebuie să accesați secțiunea Resize, urmată de un click pe Small, Medium, Wide sau Large. Ca și reper de dimensiune, merită să rețineți că patru tile-uri mici se încadrează într-un tile mediu și patru tile-uri medii, într-unul mare. În funcție de aranjamentul pentru care ați optat, nu este nici un fel de problemă dacă rămâneți cu tile-uri goale.
Acțiunea din diverse widgeturi sau tile-uri live poate fi dezactivată cu ușurință, printr-un click dreapta pe tile-ul în cauză, urmat de un click pe Turn live tile of. Tile-ul respectiv nu va dispărea din meniu, dar vă include doar numele său în format static. De exemplu, în loc de titluri de știri care se vor perinda prin fața ochilor, veți avea doar cuvântul News aplicat în aceeași zonă. Ideal, ar fi să lasați tile-urile de calendar și vreme probabilă ca fiind active.
Cum schimbi culoarea meniului de Start din Windows 10 și a taskabar-ului
În secțiunea Colors a meniului Personalization din Settings, puteți defini cu precizie elvețiană culoarea de fond a meniului de Start. În funcție de poza pe care o aveți pe desktop, puteți lăsa sistemul de operare să ghicească culoarea predominantă pentru a o folosi la taskbar și Start. Un pic mai jos, în același meniu, puteți activa Show color on Start, taskbar and Action Center. Din acel moment, ceeași culoare poate fi folosită pentru asortarea întregii interfețe a SO-ului..
Microsoft include în 2016 un set foarte stufos de parametrii intersanți pe care îi puteți modifica, în funcție de ceea ce vreți să vedeți în Start. Dacă, de exemplu, vreți să explorați ușor directoare uzuale precum Documents sau Downloads, reveniți la Start, din Settings – Personalization. În capătul de jos al listei detliate mai sus, faceți click pe Choose which folders appear on Start. Bifați unul sau mai multe dintre ele și închideți freastra. Rezultatulf final ar trebui să fie similar cu ceea ce poate fi văzut mai sus, după ce ați dat click pe Start, urmat de un al doilea click pe cele trei linuțe din stânga sus.
Dacă toate modificările din lume nu vă potelesc setea pentru un meniu clasic de Start, cu care v-ați obișnuit încă de la Windows XP, Start10 și ClassicShell sunt câteva utilitare ce merită experimentate pentru atingerea acestui scop.