15 mart. 2016 | 17:22

Mașinile autonome au nevoie de un nou cod rutier, iar Google se ocupă deja de asta

ACTUALITATE
Mașinile autonome au nevoie de un nou cod rutier, iar Google se ocupă deja de asta

Google vrea să se asigure că mașinile sale autonome vor ajunge pe străzile cât mai curând și în număr cât mai mare. Pentru că tehnologia din spatele acestora este atât de radicală, gigantul american consideră că va fi nevoie de apariția unui nou cod rutier.

Google tocmai a cerut congresului american să rescrie regulile de circulație. Chris Urmson, șeful proiectului Google X care se ocupă de construcția unei mașini autonome a scris în scrisoarea trimisă politicienilor americani următoarele: ”Noi propunem congresului să ofere cât se poate de repede secretarului transporturilor [ministrul transporturilor la americani] o autoritate mărită de a legaliza noile inovații care garantează siguranța la volan. Această nouă autoritate ar permite desfășurarea de noi tehnologii inovatoare care întrunesc sau depășesc nivelul existent de măsuri de siguranță cerute de standardele federale, garantând în același timp un proces prompt și transparent de acceptare a acestor tehnologii.”

Reuters consideră că noile tehnologii inovatoare vor permite mașinilor autonome să desființeze oglinzile retrovizoare, volanul sau chiar nevoia unui permis de conducere. Lipsa acestor elemente cheie în aspectul și design-ul revoluționar al mașinilor va cere în mod sigur rescrierea codului rutier american.

Congresul american se va întâlni astăzi pentru a lua la cunoștiință cererea celor de la Google, iar decizia lor ar putea afecta nu doar legislația din America, dar treptat și pe cea din restul lumii. Așa cum toată lumea poate preconiza încă de pe acum, ”condusul” unei mașini autonome va duce la schimbarea radicală a legii circulației. Aceasta s-ar putea rezuma doar la lucrurile pe care un pasager are voie să le facă într-o mașină, sau anumite standarde de construcție. De restul se vor ocupa exclusiv mașinile propriu-zise.