Oamenii de știință japonezi au redat vederea unei paciente cu ajutorul celulelor pielii
Oamenii de știință japonezi au reușit primul transplant de celule stem din piele în ochii unei paciente care își pierduse vederea. Grație acestei intervenții, femeia și-a recăpătat-o parțial.
Afecțiunea pacientei de 70 de ani se numește degenerescență maculară legată de vârstă și reprezintă principala cauză a orbirii persoanelor trecute de 55 de ani. Aceasta a primit tratamentul în cadrul unui studiu experimental efectuat în 2014. La doi ani distanță, oamenii de știință au prezentat rezultatele promițătoare în cadrul congresului din 2016 al Association for Research in Vision and Ophthalmology din Seattle.
Aceștia au prelevat o porțiune de piele cu un diametru de patru milimetri din brațul femeii, apoi i-au modificat celulele, reprogramându-le ca celule stem pluripotente induse (iPSC). Acest tip de celulă are abilitatea de a se adapta aproape oricărei părți din corpul uman, drept dovadă au putut fi integrate în țesutul retinal. Liderul proiectului, Masayo Takahashi de la Centrul Riken s-a declarat foarte mulțumit de faptul că nu au existat complicații în transplant. Momentan e devreme să anticipăm beneficiile celulelor stem pluripotente în medicina regenerativă, dar viitorul se arată promițător. Medicii intenționează să le folosească și pentru tratarea afecțiunilor precum Parkinson și Alzheimer.
Femeia a fost monitorizată timp de doi ani, timp în care vederea i-a fost considerabil ameliorată, deși nu și-a recăpătat-o complet. Mai devreme anul acesta, cercetătorii chinezi și americani au putut îmbunătăți vederea bebelușilor cu cataractă, prin manipularea nivelurilor de proteine din celulele stem.
De asemenea, o femeie din Baltimore, care fusese oarbă mai mult de cinci ani, și-a recăpătat parțial vederea după ce i-au fost injectate celule stem din măduva spinării în ochi. Medicul care a efectuat tratamentul cu celule stem, oftalmologul Jeffrey N. Weiss, a lansat un tratament inovator pentru Belton, dar şi pentru alţi 277 de pacienţi care au ajuns la operaţie, dar nici măcar el nu poate explica precis ce se întâmplă. „Weiss nu urmează etapele obişnuite ale studiilor clinice. Printre altele, el nu a testat teoriile sale de tratament pe animalele de laborator sau folosind modele computerizate. El nici nu a testat procedura de siguranţă pe un grup mic înainte de a trece la un proces mai mare”, potrivit lui Meredith Cohn, jurnalist la Batimoresun.com.
Potrivit lui Weiss, „ruta tradiţională” – laborator, animale de laborator, teste clinice – durează prea mult timp. Astfel, el şi-a dat seama cum trebuie să manipuleze sistemul şi să înceapă testarea noului său tratament în termeni proprii. Weiss practică independent de orice universitate sau instituţie de cercetare. Pentru suma de 20.000 de dolari, el efectuează tratamentul cu celule stem, dar nu oferă nici o promisiune de vindecare pacienţilor săi.