08 apr. 2016 | 12:36

În urma acestui precedent, ideea de piraterie online s-a schimbat radical

ACTUALITATE
În urma acestui precedent, ideea de piraterie online s-a schimbat radical

Un nou precedent stabilit în Uniunea Europeană s-ar putea să schimbe radical conceptul de piraterie online așa cum îl vedem cu toții.

Foarte mulți dintre noi au descărcat, la un moment dat, conținut piratat de pe diverse pagini web. Nu la fel de mulți și-au făcut însă un obicei din a posta pe rețele sociale sau pe bloguri link-uri către acel conținut gândindu-se că încalcă vreo lege. Practic, în trecut, s-a considerat piraterie online și facilitarea accesului la conținut fără drepturi de autor, deși gestul nu implica și găzduirea respectivului conținut.

Premiza unui nou proces desfășurat la Curtea Europeană de Justiție a fost simplă. Se poate considera piraterie online atunci când un individ găsește un film urcat ilegal pe YouTube și postează pe diverse website-uri un link către acel film? Conform Avocatului General Mechior Wathelet, răspunsul este nu, iar el speră să stabiliească primul precedent la nivelul Uniunii Europene prin care să nu se considere încălcare a drepturilor de autor decât găzduirea de conținut piratat, nu și partajarea de link-uri către acel conținut. ,,Hiperlink-uri care te direcționează, chiar și în mod direct, către lucrări protejate, nu fac acel conținut accesibil publicului larg. Conțitnul era deja disponibil pe alte website-uri, iar acel gest de partajare nu face decât să faciliteze descoperirea.

Acest proces de la Curtea Europeană, deși poate stabili un precedent foarte important pentru noi toți, a pornit de la un caz din 2011. La momentul respectiv, un website al unei publicații olandeze a integrat într-un articol un link către fotografii Playboy postate online ilegal. Respectiva publicație nu a postat la rândul ei fotografiile, dar gestul a fost considerat piraterie online.

În cazul în care argumentul avocatului Mechior Wathelet va funcționa, rămâne să vedem cât de multe se va extinde aplicabilitatea acestui caz ca precedent pe viitor. Nu de alta, dar website-urile de torrent nu găzduiesc conținut piratat, ci doar facilitează accesul la el. Probabil, că în stabilirea legalității unui astfel de gest, se va lua în calcul natura generală a unui website. Dacă va fi vorba de un blog personal sau publicație online, sunt șanse foarte mari să nu fie vreo problemă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele